muy nuboso
  • Màx: 10.16°
  • Mín: 7.47°

Detecten els primers casos de Covid-19 de les variants brasilera i sud-africana a les Balears

Les Balears han detectat el primer cas de la variant brasilera del coronavirus així com els tres primers casos de la sud-africana, dins d'una seqüenciació de 80 casos aleatoris.

Així ho han comunicat el portaveu del Comitè Autonòmic de Gestió de Malalties Infeccioses de les Balears, Javier Arranz, i el cap del Servei de Microbiologia de l'Hospital Universitari Son Espases, Antonio Oliver, en una roda de premsa.

Oliver ha assenyalat que la dada s'acull «amb certa preocupació» si bé «no deixa de ser esperable pel que està succeint a Europa».

Per la seva banda, Arranz ha indicat que les persones afectades han estat casos asimptomàtics o lleus, que no han precisat d'ingrés hospitalari, i que la majoria ja han estat donats d'alta.

Els tres casos de variant sud-africana estan relacionats amb viatges a Tanzània i Emirats Àrabs i no han generat brots, segons Salut. En canvi, el de variant brasilera sí que ha estat relacionat amb un brot ja controlat, d'àmbit esportiu i social, «sense un nombre important» d'afectats, ha indicat Arranz.

Dels 80 casos analitzats, 59 pertanyen a la variant britànica, que continua sent la predominant en el conjunt de les Illes Balears. Catorze dels 80 casos seqüenciats presenten la mutació E484K, que determina una certa disminució de l’eficàcia de les vacunes disponibles. Els restants són casos de variants que no es consideren de rellevància.

En concret, dels 14 casos esmentats anteriorment, s’ha detectat per primera vegada a les Illes Balears el primer cas de la variant brasilera (P1) -concretament a l’illa de Mallorca-, i 3 casos de la variant sud-africana a l’illa d’Eivissa. A més, s’han detectat 8 casos de la variant B.1525 a Mallorca i 1 cas de la variant B.1526 a Menorca. Un més correspon a un dels 59 casos de variant britànica que, a més, ha adquirit la mutació esmentada.

Des de l’inici de la pandèmia, la Unitat de Genòmica Microbiana del Servei de Microbiologia de Son Espases ha seqüenciat el genoma de més de 1.000 casos de Covid-19 a les Illes Balears.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.