algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 17°
16°

El projecte 'Prats Nets d'Invasors' finalitza amb el control de nou espècies invasores en les principals zones humides de les Balears

El projecte 'Prats Nets d'Invasors' ha finalitzat amb el control de nou espècies invasores en les principals zones humides de les Illes.

Segons ha explicat la conselleria de Medi Ambient i Territori , l'objectiu és controlar les poblacions d'aquestes espècies i evitar la seva propagació.

Les feines executades per personal del COFIB sota la coordinació del Servei de Protecció d'Espècies, han durat dos anys i han comptat amb el finançament de 332.210 euros, provinents de l'Impost de Turisme Sostenible (ITS). En alguns casos, com el projecte Albufereta, també ha col·laborat el personal de IBANAT.

Les tasques han permès eliminar quatre tones de carpes (Cyprinus carpio), gairebé 200 exemplars de tortugues de Florida (Trachemysscripta) i 1.150 individus de cranc blau americà (Callinectes sapidus).

També s'han suprimit les espècies de plantes invasores que posen en perill la flora autòctona. Així, s'han eliminat més de 12.000 pites (Atzavara americana), 2.170 chumberas (Opuntia maxima), 913 herbes de la Pampa (Cortaderia selloana), 16.850 metres quadrats de grama (Pennisetum clandestinum i Stenotaphrum secundatum), 6.600 metres quadrats de coa de moix (Pennisetum setaceum)i 1.266 metres quadrats d'ungla de moix (Carpobrotus edulis).

Moltes de les plantes eliminades s'han dispersat de jardins particulars pròxims a aquestes localitats. Al Parc Natural de Ses Salines s'ha treballat principalment amb la coa de moix i Kalanchoe, una planta herbàcia amb flors vermelles.

A l'Albufera de Mallorca les invasores predominants han estat l'herba de la Pampa, la carpa i la tortuga de Florida. Quant a l'Albufera d'Es Grau els treballs s'han centrat en l'Illot d'en Mell on abundava la chumbera.

Per a l'execució dels treballs ha estat imprescindible la col·laboració dels propietaris i gestors de determinades finques on s'ha actuat i dels espais naturals protegits. A més, cal afegir la participació dels consells insulars de Formentera i de Menorca, de la Fundació Natura Parc i dels Agents de Medi Ambient.

Les espècies invasores són la principal causa de pèrdua de biodiversitat a Balears, d'aquí la importància de realitzar un control, sobretot a les zones d'alt valor ecològic i especialment sensibles com les zones humides.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.