algo de nubes
  • Màx: 24°
  • Mín: 21°
23°

Reviure Tofla reclama al Govern que freni la reobertura de la cimentera de Lloseta per a «salvar la Serra de Tramuntana»

182143

Davant la notícia de la nova obertura de la fàbrica de ciment de Lloseta, l'associació Reviure Tofla ha manifestat la seva «preocupació envers el reinici d'una activitat altament contaminant que suposadament havia tancat de forma definitiva la seva producció». Aquest va ser el motiu per a reconvertir la fabricació de ciment en altres projectes estratègics acordats en “Els Acords de la Reindustralització de Lloseta” sota la marca de "POWER TO GREEN HYDROGEN”. L'entitat es demana «què ha canviat des de la decisió inicial que ara faci viable la seva reobertura?»

Tornar posar en funcionament la fàbrica de ciment de Lloseta suposa «retornar a una activitat industrial molt contaminant i amb un alt cost energètic que resulta inadmissible en la situació d'emergència climàtica actual», han explicat.

La indústria del ciment és una de les grans emissores de CO2 a l'atmosfera, és la responsable de l'emissió mundial del 7% de CO2 que provoca l'efecte hivernacle. Cada 1000 kg de ciment que se fabriquen s'emeten 880 kg de CO2.

CEMEX és la novena empresa cimentera que més gasos d'efecte hivernacle varen emetre l'any 2018; en aquests darrers anys el sector del ciment ha augmentat la contribució en el canvi climàtic en un 3%, molt lluny de disminuir la seva contaminació.

«La nova obertura de la cimentera torna a convertir Mallorca en un emissor de diòxid de carboni de primer ordre de tot l'Estat espanyol. La cimentera és un focus de contaminació que afectarà a tota la zona del Raiguer, especialment a les poblacions properes de Lloseta, Binissalem i Alaró, on les conseqüències sobre la salut de les persones i de l'entorn són significatives», han advertit.

Reviure Tofla, per tant, demana: «si un dels motius pel seu tancament eren "les males perspectives de la indústria per adaptar-se a la nova regulació europea sobre els deures d'emissions de CO2" Què ha canviat ara? S'han adaptat o no s'han adaptat a la nova regulació? Quins drets d'emissions els ha concedit el Govern espanyol?»

També apunten que aquest reinici de la fàbrica de ciment suposarà augmentar l'extracció d'àrids de la pedrera de Can Negret, propietat de l'empresa CEMEX i situada en el TM d'Alaró. «L'empresa CEMEX España Operaciones SLU ha demanat al Govern de les IB poder seguir explotant la cantera de Can Negret fins l'any 2072 (50 anys més) i a un total de 88 Ha, quan la superfície total de la cantera és de 90 Ha. Una vertader despropòsit!», han explicat.

A l'Autorització Ambiental Estratègica de la fàbrica de ciment recentment aprovada per la CBMA s'autoritza a CEMEX a realitzar el tractament de matèries primeres de la pedrera de Can Negret especificant que «el consum de matèria primera és de més de 30.000 tn/any, per tant més de 8.200 tn/dia sense considerar la manipulació de clinquer i ciment». Al respecte, Reviure Tofla considera que són quantitats «elevadíssimes i insostenibles».

«Aquesta activitat extractiva suposa un impacte ambiental elevadíssim, la destrucció del paisatge i el territori, així com pols i renous pels pobles dels voltants. La continuació de l'explotació de la cantera de Can Negret suposarà la destrucció d'una zona de la Serra de Tramuntana que hauríem de protegir i conservar pels seus alts valors ambientals, històrics, arqueològics i culturals», han remarcat.

També apunten que el reinici de l'activitat de la cimentera no suposa «cap benefici social ni una proposta positiva cap a la diversificació econòmica sostenible a la nostra illa».

«La reobertura de la cimentera no generarà nous llocs de feina ni la readmissió dels 86 treballadors en ERO pel tancament de la planta (excepte les persones que actualment fan el manteniment de la fàbrica). Suposa sols un benefici pel negoci empresarial de CEMEX i cap millora a nivell social i econòmic per la zona, ens al contrari, els pobles, el territori i el paisatge patiran les conseqüències d'una activitat industrial altament impactant», ha explicat l'entitat.

Finalment, per a Reviure Tofla, continuar amb l'activitat industrial de producció de ciment suposa «un negoci rodó per a l'empresa multinacional CEMEX España Operaciones SLU, i li permet continuar amb el model de creixement sense límits. L'empresa CEMEX va tancar la fàbrica de ciment el 2018 degut a la baixada en la demanda de ciment per la "crisi" en el sector de la construcció, per l'increment dels costos de producció i per les perspectives negatives de la indústria a causa de la nova regulació europea sobre els deures d'emissions de CO2. De forma ràpida i urgent el Govern espanyol i el Govern de Illes "rescaten" l'empresa i signen "Els Acords de Reindustralització de la zona de Lloseta” que posteriorment ho declaren Projecte Industrial Estratègic», han explicat.

Per tant, remarquen que aquests acords permeten a CEMEX agilitzar tots els tràmits de reindustrialització en condicions molt favorables per l’empresa. El projecte estrella "POWER TO GREEN HYDROGEN”, formalitzat conjuntament amb altres empreses multinacionals com ACCIONA ENAGAS, REDEXIS i les administracions públiques com el Ministerio de Indústria, el Govern de les IB, IDAE i altres administracions, és un impuls enorme pel negoci empresarial de totes aquestes multinacionals energètiques que veuen un nou sector de negoci elèctric.

«Reiniciar la cimentera demostra que l'empresa CEMEX utilitza el marketing verd per seguir produïnt ciment i àrids per encimentar el nostre territori i fer del negoci de la construcció el seu capital empresarial. La producció de ciment no és un negoci sostenible ni verd, els projectes de "Power to Green Hydrogen" no asseguren aquest canvi cap a la transició energètica. CEMEX ens anuncia que farà un "ciment verd" perquè el fabricarà amb l'energia fotovoltaica i d'hidrogen verd. Nosaltres no volem ser un laboratori experimental pels usos de l’hidrogen (un “referent”, tal com ho diu el Govern). Sí volem ser un referent per fer front al canvi climàtic sense cap necessitat de gastar milions d'euros públics amb l'hidrogen que, a més, seguirà augmentat les emissions de CO2», han explicat.

Així, demanen que el Govern no permeti la reobertura de la cimentera de Lloseta i aclareixi si l'empresa CEMEX s'ha adaptat a la nova regulació europea sobre els deures d'emissions de CO2 i quins drets d'emissions els ha concedit el Govern espanyol. «Volem que aclareixi quins controls ambientals es duran a terme i els motius que permeten seguir realitzant aquesta activitat industrial», han conclòs.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.