algo de nubes
  • Màx: 23°
  • Mín: 18°
23°

La modificació del Pla Territorial revisarà tot el sòl de desenvolupament urbà de Mallorca

El Consell de Mallorca ha iniciat la modificació del Pla Territorial Insular (PTI), amb l'objectiu de revisar tot el sòl de desenvolupament urbà i urbanitzable des d'una visió global.

La institució insular ha indicat aquest dijous que la modificació del PTI permetrà que els plantejaments de Mallorca s'actualitzin, «amb un creixement responsable i adequat a les necessitats actuals», ha assenyalat la consellera de Territori, Maria Antonia Garcías.

Garcías ha explicat que en la modificació s'inclouen «criteris de sostenibilitat territorial, integració paisatgística i la mitigació de les causes i els efectes del canvi climàtic».

Així mateix, ha assenyalat que es canvia el concepte actual: «En lloc que el PTI determini quins són els llocs de desenvolupament preferent en els quals els municipis poden créixer, es donarà prioritat a establir com s'ha de fer aquest creixement en cas necessari».

La modificació preveu la unificació de les actuals àrees de transició i creixement en una sola. Aquestes àrees fins ara són les que indiquen per on ha de créixer prioritàriament qualsevol nucli urbà en el cas de ser necessari, de forma obligada abans de poder fer-ho en cap altre lloc dels termes municipals.

Amb el canvi normatiu, els ajuntaments no hauran de veure's limitats a elaborar els plans municipals amb propostes de creixement per a aquestes àrees que es varen establir en 2004. En aquest sentit, els municipis després de la modificació tindran major llibertat per a triar, si és necessari, on ampliar la trama urbana dins de les àrees de transició, que inclouen el perímetre que envolta els nuclis de població de Mallorca, sempre que reuneixin les condicions adequades.

D'altra banda, aquesta última modificació, actualitzarà la cartografia del pla amb la supressió de tots aquells sòls desclassificats per la LUIB i pel Decret llei 9/2020, incloent el replanteig de les unitats d'actuació dels anomenats «falsos urbans» que, segons la disposició legal, els consells han de revisar i requalificar abans de finals de 2021, per a establir quins han de mantenir-se o desaparèixer. Un treball que el departament de Territori fa temps que porta endavant amb la col·laboració dels municipis.

El Departament de Territori també té com a objectiu donar-li un sentit de coherència als aspectes relacionats a la regulació del creixement urbà. Així la modificació preveu ajustar alguns paràmetres, com per exemple el percentatge màxim de creixement de les àrees urbanes, en el context actual en el qual s'ha imposat el paradigma de rehabilitació urbana i la sostenibilitat territorial enfront de postulats més expansionistes.

En 1999, les directrius d'Ordenació Territorial de les Illes Balears van establir per a Mallorca que el creixement de la superfície de sòl de desenvolupament urbà o urbanitzable d'ús residencial, turístic o mixt havia de ser com a màxim del 10%.

Posteriorment, en 2004 el PTI de Mallorca va reduir el creixement al 7,5% i la revisió número 2 del PTI que es va fer en 2011 assenyalava que aquest percentatge estava sobredimensionat i amb l'eliminació d'algunes de les àrees de reconversió territorial es va rebaixar fins al 5% aproximadament.

En realitat, el creixement a Mallorca ha estat d'un 2,5% respecte del sòl classificat en 1999. «Previsiblement l'actualització d'aquests criteris de creixement rebaixaran encara més el percentatge de possible creixement de la superfície de sòl classificada», ha afirmat el director insular de Territori i Paisatge del Consell de Mallorca, Miquel Vadell. El procediment de consulta prèvia en relació amb la Modificació número 3 del Pla Territorial ja està disponible i fins al 9 d'abril es podran presentar suggeriments.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.