muy nuboso
  • Màx: 15°
  • Mín: 12°
13°

Les Balears són la comunitat autònoma amb més víctimes de violència de gènere per cada 10.000 dones en 2020

El nombre de dones víctimes de la violència de gènere i el nombre de denúncies presentades durant 2020 a les Balears varen disminuir un 12,8% i un 10,1%, respectivament, respecte a 2019. També va ser menor el nombre d'ordres de protecció (un 7% menys). Aquest important descens en els principals indicadors de la violència de gènere és conseqüència directa de la crisi sanitària i, especialment, dels mesos de confinament, durant els quals es varen apreciar les majors variacions. No obstant això, el nombre de dones que es varen acollir a la dispensa del deure de declarar va augmentar un 25,6% a les Balears.

Aquestes i altres dades estan recollides en l''Informe anual sobre violència de gènere' fet públic aquest dilluns per l'Observatori contra la Violència Domèstica i de Gènere. «Durant l'any 2020, els jutjats de les Balears varen rebre un total de 5.838 denúncies per violència de gènere, un 10,1% menys que l'any anterior, en què es varen presentar 6.493 denúncies. Les dones víctimes de violència masclista varen ser 5.506 (decrement del 12,8%), de les quals 2.468 eren estrangeres», expliquen a l'Informe.

Pel que fa a la taxa de dones víctimes de violència de gènere per cada 10.000 dones, destaquen per sobre de la mitjana estatal, que va ser de 60,2, les Illes Balears, amb una ràtio de 93,8; el País Valencià, amb 81,5; Canàries, amb 80,5; Múrcia, amb 79,5; Andalusia, amb 67,9, i Madrid, amb 61,8. Les taxes més baixes es varen donar a Castella i Lleó, amb 39; l'Aragó, amb 40,2, i Extremadura, amb 41,4.

En 683 casos les dones es varen acollir a la dispensa de l'obligació legal de declarar a les Balears

En el passat any, a les Illes en 683 casos la víctima de violència de gènere es va acollir a la dispensa de l'obligació legal de declarar, fet que suposa un percentatge del 25,6% més que en relació al 2019 que en varen ser 544.

Ordres de protecció sol·licitades i concedides a les Balears en 2020

Durant 2020 es varen sol·licitar en els òrgans judicials de les Balears 1.179 ordres de protecció, fet que suposa un 7% menys de les que es varen demanar en 2019 que en varen ser 1.268.

De les ordres de protecció incoades a les Balears, un total de 966 varen ser adoptades i 213 varen ser denegades.

Valoracions de la presidenta de l'Observatori, Ángeles Carmona

Les dades estadístiques corresponents a l'any 2020 ens permeten visualitzar l'important impacte que la crisi sanitària ha tengut per a les víctimes de la violència de gènere no només durant els mesos del confinament més dur, sinó també en els mesos següents, en els quals ha seguit havent mesures anti-Covid que han restringit el moviment de les persones.

Els principals indicadors -nombre de denúncies presentades i nombre de víctimes- varen disminuir l'any passat prop d'un deu per cent. No és una dada que pugui portar-nos a l'optimisme, ja que no equival a un descens real en el nombre de casos de violència masclista, sinó que posa de manifest les dificultats afegides que les víctimes han tengut per a denunciar els seus agressors.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Magdalena, fa dervers d'un any

Com que hi ha gent de per tot arreu. I a moltes cultures el masclisme extrem se considera normal, els pobres homes balears. se passegen amb el sanbenet. de maltractadors, malgrat que la majoria siguin bons homes, tot per culpa de gent nouvinguda que és molt primitiva i violenta.

Valoració:1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente