nubes dispersas
  • Màx: 23°
  • Mín: 19°
23°

Medi Ambient inicia un projecte de conservació d'alzinars en finques públiques

El conseller de Medi Ambient i Territori Miquel Mir, i el director general d'Espais Naturals i Biodiversitat, Llorenç Mas, han visitat aquest dijous la finca de Gabellí Petit, on s'ha iniciat una prova pilot per a recuperar i conservar els alzinars de les finques públiques de Mallorca.

Segons ha assenyalat la Conselleria en una nota de premsa, el projecte, que té una durada prevista de quatre anys (2021-2024) té com a objectiu controlar el 'banyarriquer' (Cerambyx cerdo), un coleòpter que produeix galeries internes en la fusta, transmet fongs i provoca la caiguda de branques i troncs. Aquest insecte és una de les plagues principals dels alzinars de Mallorca.

Mir ha agraït el treball posat en marxa pel Servei de sanitat forestal i ha destacat el fet que la prova pilot es faci en un lloc tan emblemàtic com aquesta finca pública. «Començar per aquest espai demostra que el deure de conservar ha de ser compartit i que des de les administracions hem de traslladar a la ciutadania què fem i per què ho fem», ha assenyalat.

Per part seva, Mes ha explicat que des de 2016 es treballa en aquesta finca per a poder, d'una banda, determinar l'afectació del 'banyarriquer' en els alzinars i, d'altra banda, controlar la població.

El director general ha apuntat que gairebé la meitat de la superfície de la finca (21,9 hectàrees) és alzinar i que els resultats en una massa tan significativa serviran per a concretar l'estratègia a seguir en les 2.200 hectàrees d'alzinar públic que hi ha a Mallorca.

Així, les actuacions que s'estan duent a terme en la finca del Gabellí Petit consisteixen en la col·locació de 369 paranys a l'any per a capturar els insectes adults abans que posin els ous; instal·lar 15 caixes refugio per a les ratapinyades i 25 caixes niu per a ocells insectívors, depredadors naturals; retirada de les alzines més afectades i repoblació amb exemplars del viver de Menut.

A més, el Departament d'Ecologia de la Universitat de les Illes Balears (UIB) farà el seguiment de 10 paranys per a conèixer l'evolució i efectes de les accions. També es potenciarà l'educació ambiental amb voluntariat, que assessorarà el personal tècnic de la Xarxa Forestal.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Pere Llofriu, fa mes de 3 anys

Seria molt més eficaç agafar les cabres per les banyes (totes) i dur-les al Natura Parc.

Valoració:-2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente