muy nuboso
  • Màx: 27°
  • Mín: 21°
21°

'Obrir per tancar', un monogràfic de memòria històrica amb el punt de partida a les excavacions de Son Coletes

L'Escola Municipal de Mallorquí organitza el cicle monogràfic de memòria històrica 'Obrir per tancar', que tendrà lloc entre el 15 de març i l'11 de maig al Teatre de Manacor. El cicle ha comptat amb la coordinació de l'investigador i periodista Antoni Tugores.

El delegat de Política Lingüística, Sebastià Llodrà, ha recordat que el punt de partida d'aquest cicle és l'excavació de la fossa de Son Coletes l'estiu passat. Així mateix, ha insistit en la importància de treballar «de manera educativa i pedagògica» aquest fet. «És el moment per fer un cicle de memòria històrica, Manacor ho necessita i ho demana», ha assegurat la directora de l'Escola Municipal de Mallorquí, Margalida Rosselló. Llodrà també ha agraït que l'Escola Municipal de Mallorquí es posi al capdavant de la divulgació «de la història del poble».

El monogràfic es compon de vuit sessions, que totes juntes formen un tot complementari però que alhora cada conferència pot esser entesa de manera individual. El coordinador del cicle, Antoni Tugores, també ha insistit en la vessant pedagògica d''Obrir per tancar', «la divulgació és molt important perquè la gent entengui què va passar i què podria passar», ha assegurat referint-se a la repressió que va patir Manacor arran de l'aixecament feixista de 1936.

El monogràfic 'Obrir per tancar' s'encetarà el 15 de març a les 19 'Son Coletes, la repressió al descobert', a càrrec de l'arqueòleg i coordinador de l'equip d'ATICS SL. que l'estiu passat va excavar a Son Coletes, Cesc Busquets. I a continuació:

  • Dilluns 22 de març a les 19 h, l'investigador i periodista Antoni Tugores parlarà de 'La Segona República, preludi del conflicte'. Presentarà la conferència Pedro de Echave, de Memòria de Mallorca.
  • Dilluns 29 de març a les 19 h, el filòleg, historiador i assagista Josep Massot i Muntaner impartirà la conferència 'L'expedició catalana a Mallorca. De la gènesi a la retirada'. S'emetrà la conferència que haurà estat enregistrada prèviament.
  • Dilluns 12 d'abril a les 19 h, l'historiador i professor de la UIB David Ginard es farà càrrec de 'Repressions, territori i gènere durant la Guerra Civil. El cas de les Balears'.
  • Dilluns 19 d'abril a les 19 h, Bartomeu Fiol, investigador i especialista en refugis antiaeris impartirà la conferència 'Els refugis i la defensa passiva antiaèria a Mallorca'.
  • Dilluns 26 d'abril a les 19 h, l'investigador i periodista Antoni Tugores parlarà de 'La resistència passiva a Manacor, el recurs dels derrotats'.
  • Dilluns 3 de maig a les 19 h, l'arqueòloga i antropòloga, professora de la UAB, Cristina Rihuete, abordarà la 'Identificació de les víctimes en les fosses de la repressió feixista. Possibilitats i problemes del diagnòstic antropològic i genètic'.
  • Dimarts 11 de maig a les 19 h el cicle conclourà amb la taula rodona 'El paper de l'administració en la gestió de la memòria històrica', que comptarà amb la moderació de l'historiador i professor de la UOC, Jaume Claret.

Totes les sessions es faran a la sala de dalt del Teatre de Manacor. Les entrades de cada conferència s'hauran de recollir al Teatre el mateix dia de la conferència entre les 18.15 h i les 18.45 h, pel que no és necessari fer-ne reserva prèvia. Totes les conferències s'emetran en directe pel canal de YouTube de l'Ajuntament de Manacor.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.