algo de nubes
  • Màx: 18.8°
  • Mín: 8.69°
17°

Reserves Naturals: identifiquen 43 noves espècies d'invertebrats als illots de les Balears

La majoria de les noves espècies d'invertebrats són papallones. | CAIB

Les Reserves Naturals d'Es Vedrà, es Vedranell i els illots de Ponent han finalitzat la campanya de recompte d'invertebrats amb la identificació de 43 noves espècies als illots. Les tasques de recerca han permès descobrir, per una banda, aquests insectes a l'espai natural protegit i, per l'altra, avaluar la varietat i salut de les que ja s'hi havien trobat.

Des de les Reserves han explicat aquest dissabte que «la insularitat i l'aïllament afavoreixen que els insectes hi visquin o hi cerquin refugi durant les migracions, com passa, per exemple, amb les papallones nocturnes». Cal remarcar que la seva presència serveix com a bioindicador de la salut de l'espai natural protegit, ja que pol·linitzen la flora dels illots i serveixen d'aliment a petites aus i rèptils.

La campanya per investigar la fauna invertebrada de les Reserves Naturals es va dur a terme entre finals de 2019 i l'octubre de 2020, amb l'objectiu de donar continuïtat a les tasques iniciades per la biòloga Inmaculada Férriz Murillo entre els anys 2004 i 2008. Per fer-ho, el naturalista adscrit als espais naturals protegits de les Pitiüses va rebre una formació i s'ha establert un protocol de seguiment i estudi d'alguns dels grups d'insectes a les Reserves Naturals.

Els resultats obtinguts fins al moment han permès identificar individus de lepidòpters – papallones, en gran part – de 20 famílies diferents. La presència d'aquest grup ha augmentat un 150% des del darrer recompte, passant a 127 espècies registrades. D'aquestes, 10 són especialment rellevants, ja que 8 són noves cites per a Eivissa i dues per a Balears (Selania leplastriana i Isturgia catalaunalis).

Pel que fa als dípters – com mosques o mosquits –, s'ha constatat un ordre molt divers i abundant. De les identificades, 19 espècies són noves cites per a Eivissa, i quatre d'elles ho són per a les Illes Balears.

D'himenòpters – abelles o formigues – se n'han identificat 16 espècies que encara no s'havien citat a l'espai natural protegit, cinc de les quals tampoc ho havien estat abans a l'arxipèlag.

Per poder dur a terme aquestes tasques, s'han utilitzat diversos sistemes de recol·lecció, com mètodes de captura directa o trampes. El material recol·lectat es va identificar al laboratori i enviat a diversos especialistes en els casos on no es va poder realitzar aquesta identificació a l'espai.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.