algo de nubes
  • Màx: 19.08°
  • Mín: 9.02°
18°

Les dones cobren 3.350 euros menys a l'any que els homes a les Balears

Les dones cobren a les Balears 3.351,84 euros menys a l'any que els homes -un -13,72 per cent- i UGT ha alertat que la bretxa salarial a les Illes, la segona més baixa de l'Estat per davant de Canàries, podria augmentar per l'efecte de la pandèmia.

La secretaria de Polítiques Socials i Igualtat d'UGT, Xisca Garí, ha presentat aquest dijous l'informe 'Les empreses han de complir la llei, la igualtat salarial tancaria les bretxes', amb dades de 2018, amb motiu del Dia de la igualtat salarial que es commemora el 22 de febrer.

Segons ha detallat, a les Balears els homes reben de mitjana un salari brut anual de 24.437,58 euros, mentre que les dones reben 21.085,74 euros. La diferència va augmentar gairebé un punt entre 2017 i 2018 en passar del 13 al 13,72 per cent.

Aquesta diferència, ha advertit, tot i que s'ha anat millorant a poc a poc, pot empitjorar pels efectes de la pandèmia en l'ocupació femenina, tot i que no hi ha encara dades concretes sobre això.

Garí ha explicat que la bretxa salarial de gènere de les Balears és de les més baixes de l'Estat pel baix salari que també reben els homes en una economia basada principalment en el sector serveis i amb poc pes de la indústria.

El pagament de les hores extra (-28 per cent) i els complements salarials (-16 per cent), ha apuntat, són els conceptes més afectats per la diferència de salari entre homes i dones.

Garí ha explicat que si s'apliquen les darreres dues normatives aprovades en aquesta matèria -el decret que regula els plans d'igualtat i el decret d'igualtat retributiva- «la igualtat salarial estarà més a prop».

D'altra banda, segons ha detallat, la bretxa entre homes i dones s'accentua fins al -20 per cent especialment en la retribució en espècie com la utilització d'habitatge, vehicles o tiquets de menjar.

Pel que fa als càrrecs de direcció i gerència, Garí no ha presentat dades de les Balears tot i que ha assegurat que atenent les dades estatals «les diferències continuen sent elevades». Així, només un 1,84 per cent de les dones accedeix a aquests llocs que pateixen, a més, una bretxa salarial del -20 per cent.

Segons ha afegit, les bretxes de gènere més importants es troben en els nivells d'estudis d'FP Superior. En relació als tipus d'empreses, ha afegit, la tendència general és que en les empreses públiques (-10 per cent) la bretxa sigui menor que a les privades (-30 per cent).

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.