algo de nubes
  • Màx: 25°
  • Mín: 19°
19°

La vacuna d’AstraZeneca arriba a les Balears

180441

Les primeres dosis de la vacuna de la companyia AstraZeneca arriben dimarts a les Illes Balears, concretament 4.780 dosis, xifra que se sumarà a les 5.850 de Pfizer i les 1.200 de Moderna. En total, les Illes Balears rebran aquesta setmana més d’11.000 dosis de vacunes contra el SARS-CoV-2, i es preveu que durant el mes de febrer s’assoleixi la quantitat total de 83.600.

La vacuna d’AstraZeneca no s’administrarà a les persones de 55 anys o més, d’acord amb la decisió de la Comissió de Salut Pública del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut, que encara no ha decidit a qui s’administrarà, tot i que cada comunitat autònoma ha enviat una proposta. Val a dir que no s’aplicarà aquesta vacuna a la població d’aquesta franja d’edat perquè sigui menys segur que els altres, sinó per la falta de proves de l’efectivitat en aquest grup: els assaigs d’AstraZeneca al Regne Unit, al Brasil i a la República de Sud-àfrica varen demostrar que era segura i eficaç per a prevenir la Covid-19 en persones majors d’edat (els 18 anys en aquests tres estats). Aquests estudis varen involucrar devers 24.000 persones, però la majoria tenien entre 18 i 55 anys.

A les Illes Balears, en xifres rodones, del nombre total de casos acumulats fins al 4 de febrer (53.500), 30.500 tenien entre 18 i 55 anys. El grup més nombrós és de la franja de 40 a 50 anys (10.000 casos). Per tant, extrapolant aquestes dades es pot preveure que la vacuna d’AstraZeneca evitarà fins a 22.000 nous casos l’any, més de 1.700 ingressos a les plantes d’hospitalització i 220 a les UCI. En conseqüència, evitarà moltes defuncions i molts casos de malaltia greu amb seqüeles importants, i també una gran quantitat de pacients lleus i dels consegüents dies de confinament propi i dels contactes estrets.

Aquesta vacuna provoca menys reaccions adverses que els d’ARN missatger (és a dir, els de Pfizer i Moderna), però l’eficàcia és més baixa, perquè no assoleix el 70 %. Per una altra banda, l’interval recomanat per a administrar les dues dosis és de deu a dotze setmanes.

La Ponència de Vaccins i la Comissió de Salut Pública han defensat al llarg dels darrers dies que el següent grup de persones a qui s’administri la vacuna de Pfizer sigui el de persones de més de 80 anys.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.