algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 13°
15°

Es compleix un any des que es va detectar el primer cas de Covid-19 a Mallorca

Mallorca compleix aquest dimarts un any des que es va detectar el primer cas de Covid-19 a l'illa, el 9 de febrer de 2020. Va ser el segon cas de l'Estat espanyol després del contagi confirmat a La Gomera.

El 7 de febrer de 2020 s'activava un protocol especial, davant la sospita d'un possible positiu entre quatre persones que havien tengut contacte amb un cas confirmat a França.

Es tractava d'una família d'origen britànic resident a Marratxí. El pare va ser ingressat a Son Espases el dia 7 de febrer. Les seves anàlisis -que llavors s'enviaven al Centre Nacional de Microbiologia de l'Institut Carlos III, a Madrid- varen donar positiu en Sars-Cov-2, però les seves filles i la seva parella varen donar negatiu.

El dia 9 arribava la confirmació del cas. L'home va romandre aïllat a l'Hospital Son Espases fins que el dia 14 va donar per segona vegada negatiu en les proves, i va ser donat d'alta.

Ja llavors es va fer un estudi de contactes per a detectar possibles contagis associats. El segon cas confirmat no va arribar fins al 29 de febrer, i el tercer es va comunicar el 3 de març.

El 12 de març es va produir la primera mort d'una persona amb Covid-19 a les Balears, una dona de 59 anys que portava ingressada des del 6 de gener per una altra patologia, de caràcter crònic. Dos dies més tard es va declarar l'estat d'alarma a l'Estat espanyol: les Balears tenien constància de 28 infectats per Covid-19.

El coronavirus va suposar a partir de llavors importants canvis en la vida dels ciutadans de les Balears: després d'un confinament total, al maig es va iniciar una desescalada que en el cas de Formentera començava ja a la fase 1.

Al llarg d'aquests mesos han anat canviant les mesures que s'aplicaven per a contenir la Covid-19, però tant l'aturada econòmica com les restriccions vigents en la 'nova normalitat' han implicat una crisi sense precedents a les Balears, per la seva especial dependència del turisme.

Ara, les Balears es troben immerses en una campanya de vacunació que va arrencar a finals de desembre a les residències de gent gran i amb discapacitat.

Aquest febrer, un any després del primer cas, ja s'han detectat a les Balears més de 53.000 casos de Covid-19. La xifra de morts supera les 600 víctimes mortals des que va començar la pandèmia. Segons el darrer resum de dades d'Epidemiologia, el 34 per cent dels morts corresponen a usuaris de residències geriàtriques.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.