cielo claro
  • Màx: 19.52°
  • Mín: 9.97°
13°

Les dones representen el 23% del treball assalariat del sector agrari a les Balears

29/01/2021 Presentación del primer estudio sobre la situación de las mujeres en el sector agrario, pesquero y agroalimentario de Baleares.. La Conselleria de Agricultura, Pesca y Alimentación ha informado este viernes de que las mujeres sólo representan el 23% del trabajo asalariado del sector agrario en Baleares. ECONOMIA ESPAÃ'A EUROPA ISLAS BALEARES AUTONOMÍAS CAIB | CAIB

La Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació ha informat aquest divendres que les dones només representen el 23% del treball assalariat del sector agrari a les Balears.

Es tracta d'una de les conclusions del primer estudio sobre la situació de les dones en el sector agrari, pesquer i agroalimentari a les Illes, que ha realitzat el Servei de Millora Agrària i Pesquera (Semilla), ens públic adscrit a la Conselleria d'Agricultura.

Durant la presentació, la consellera Mae de la Concha i la gerent de Semilla, Georgina Brunet, han valorat les dades. De la Petxina ha precisat que, encara que posa de manifest «que hem avançat en igualtat en els últims anys, en el sector primari la dona continua estant molt invisibilitzada i no reconeguda, encara que sí present».

Així, la consellera ha subratllat que aquest diagnòstic i la recopilació de dades que ofereix, «marquen el punt inicial per a intentar canviar aquesta realitat, per a saber on estem i de quina situació partim».

Per part seva, Georgina Brunet ha destacat que les estadístiques mostren que el problema de la presència de la dona al sector, més enllà de qüestions històriques, «és la manca de reconeixement econòmic i social del seu treball». «Hem de treballar per a aconseguir que constin més com a treballadores, fomentar la inclusió en formacions de tota mena de treballs i equilibrar la presència en llocs de decisió», ha assenyalat.

Segons les dades del Fogaiba (l'ens titular del registre d'explotacions agràries a Balears) només un 33% de les persones titulars d'explotacions agràries són dones. En el cas de les explotacions ramaderes (911), el percentatge és encara més a baix, atès que queda en un 20%. I a les explotacions mixtes (3.636), que solen ser també principalment ramaderes, la titularitat per part de la dona representa un 27% del total.

En aquest sentit, la directora de l'Institut Balear de la Dona, Maria Duran, ha remarcat que, a pesar que és un percentatge baix, aquest 33% de dones titulars d'explotacions agràries està per sobre de la mitjana nacional, que és un 25%.

Per illes, la titularitat de les explotacions per part de dones es distribueix de la manera següent: a Mallorca, un 35% d'un total de 10.353 explotacions; a Menorca, un 21% (de 767); a Eivissa, un 30% (de 1.429), i a Formentera, un 27% (de 185).

El diagnòstic conclou també que, a mesura que augmenta la mesura de l'explotació, la titularitat és majoritàriament masculina; i que, en el cas de l'agricultura ecològica, el percentatge de dones titulars d'explotacions és del 29% entre les dels productors i del 28% entre les dels elaboradors.

D'altra banda, entre la gent jove que s'incorpora al sector, malgrat haver-se incrementat en un 29% en total entre el 2016 i el 2019 (de 334 a 432), la presència de la dona també és baixa: hi ha un 74% d'homes enfront d'un 26% de dones.

Quant al temps dedicat al treball assalariat en el camp, també hi ha diferències segons el sexe. Així, a temps complet, hi ha 1.201 homes per 187 dones; i en la franja d'entre el 50 i el 75% de la jornada, hi ha 262 homes per només 29 dones.

Respecte a la formació professional relacionada amb el sector primari, del total de 305 persones inscrites en els diferents cursos que s'imparteixen a Balears, només l'1% són dones (39) segons les dades de la Conselleria d'Educació.

En el cas dels estudis de grau superior (dos a les illes), i tenint en compte que en aquests el total de persones inscrites és inferior (130 persones), el percentatge de dones puja fins al 24% (31) segons les dades de la UIB.

En la formació professional relacionada amb la indústria agroalimentària, les dones representen un 53% del total de persones inscrites i en els llocs de treball d'aquesta indústria, un 46%.

Si s'analitzen aquestes xifres, hi ha una altra realitat: els treballs feminitzats i masculinitzats. D'una banda, en els cursos de tècnic de fleca, rebosteria i confiteria el 70% són dones, però, per l'altre, en els de tècnic en olis d'oliva i vi les dones són el 33%, amb només cinc dones, i en els de tècnic superior en viticultura només un 14%; és a dir, dues dones en total a Balears.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.