cielo claro
  • Màx: 19.5°
  • Mín: 8.73°

Menorca celebra la seva Diada sota l'ombra de la tercera onada de la pandèmia

Menorca ha celebrat aquest diumenge, 17 de gener, la seva Diada sota l'ombra de la tercera onada de la pandèmia de Covid-19.

La presidenta del Consell de Menorca, Susana Mora, ve fer el seu discurs en una solitària sala de plens des de la qual va proclmar que «la pandèmia no ens robarà el futur» i que «hem d'entendre que la conquesta del futur passa per la suma solidària dels esforços de cadascun».

La sala de plens del Consell va acolli l'acte institucional del Consell, amb el discurs de la presidenta i la conferència que els epidemiòlegs menorquins Ildefons Hernández i Maties Torrent que varen parlar de 'Societat menorquina i Covid, què hem après'.

De la seva part, Més per Menorca ha fet públic un manifest amb motiu de la 'Diada del Poble de Menorca' que reproduïm a continuació.

Manifest de la 'Diada del Poble de Menorca'

«La Diada del Poble de Menorca és la data que ens permet a tots els menorquins i menorquines reivindicar els nostres valors com a poble. És una jornada de celebració, però també de reafirmació de tots els esforços que com a societat realitzam per afirmar les nostres arrels, la nostra cultura i la nostra terra.

A dia d’avui tenim el deure i el privilegi de continuar construint el nostre petit, però immens, país. I ho hem de fer amb tota l’ambició possible. Perquè Menorca és un territori amb identitat i cohesió suficients per autogovernar-nos, amb totes les nostres característiques i particularitats, i exercir el dret a decidir el nostre futur.

És important fer valer la capacitat d’autogovern de Menorca i posar en valor el que som avui: una illa capaç de tot allò que ens proposem si som capaços de mirar-nos i de mirar la realitat amb ànim positiu i constructiu.

No hem d’amagar reptes ni dificultats, de cap manera perquè hi són, però els hem d’afrontar des de la voluntat comuna d’unir esforços per avançar cap a la Menorca que volem.

La societat menorquina ha demostrat moltes vegades la seva capacitat per construir amplis consensos socials, i per avançar-se als temps amb iniciatives estratègiques d’impuls col·lectiu. En tenim prou exemples: la declaració de Menorca com a Reserva de Biosfera; la candidatura de la Menorca Talaiòtica; el Pacte per l’educació liderat pel Moviment Menorca Edu21, un referent en el conjunt de les Illes, en el qual hi van participar famílies, estudiants, sector productiu, tercer sector i docents, i que va ser acceptat per totes les forces polítiques.

Més per Menorca abraça aquests valors, i amb una aposta ferma per redefinir la manera de fer política, sentint-nos hereus de les tradicions polítiques progressistes que representam, afirmam el menorquinisme polític, l’ecologisme, el feminisme i el republicanisme com a eixos essencials del nostre projectes.

Volem representar la Menorca acollidora de la diversitat, la Menorca crítica que lluita per la igualtat i la justícia, la Menorca transformadora que cerca el seu lloc en el món.

Tot i els moments complicats que viu Menorca i el món sencer, no podem defallir les nostres aspiracions com a poble. Seguim treballant per les generacions futures i continuam amb la lluita dels que ens han deixat.

Ara més que mai, calen noves polítiques econòmiques que garanteixin el progrés compartit i prevenguin la desigualtat, que transformin el model productiu cap a la diversificació i la sostenibilitat, fent de Menorca un referent en base als seus valors mediambientals i culturals, i que aposti amb convicció per la innovació tecnològica i l’economia del coneixement per situar Menorca en el mapa de les oportunitats enmig d’un món que accelera la transformació digital.

El futur només és possible si no s'oblida el passat. Cal llavors establir un gran marc de convivència on la cultura menorquina pugui créixer i donar els seus millors fruits. Avui 17 de gener, Diada del Poble de Menorca, cal afirmar l'esforç de tots per construir una Menorca millor. Perquè el nostre futur el volem escriure des de Menorca, Bona Diada!»

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.