algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
12°

Demana a un guarda de l'hospital Mateu Orfila la targeta per accedir a l'habitació d'una familiar i li responen: «castellano!»

«Vull compartir el maltracte que he patit avui a l'Hospital Mateu Orfila, pel fet d'haver utilitzat la llengua pròpia», amb aquestes paraules ha encetat un fil a Twitter Mateu Martínez, qui va ser Conseller de Cultura del Consell de Menorca on ha explicat els fets succeïts a l'hospital de referència de Menorca, ubicat a Maó.

Mateu Martínez ha relatat: «Anava a veure un familiar ingressat a l'hospital. M'he dirigit al guarda de seguretat, i li he demanat la corresponent targeta, necessària per accedir a l'habitació en planta. M'hi he dirigit en menorquí (o en el català de Menorca, com vulgueu dir-li). La seva resposta, prepotent, ha consistit en una sola paraula: «castellano!». Li he dit que jo estava en el meu dret a utilitzar el menorquí. Ell que no. I jo insistint en el meu dret a utilitzar aquesta llengua. Finalment, de forma maleducada, m'ha indicat que anés als zeladors, i així ho he fet. He aconseguit finalment que em donés la targeta».

Martínez ha explicat, també, que «No tenc cap problema, ni un, en canviar de llengua, quan el meu interlocutor no entén el català o en té dificultats, i així m'ho fa saber. Però em nego a que m'obliguin a renunciar-hi perquè sí, perquè no els dona la gana que utilitzem la nostra. Jo som l'usuari d'un servei públic que tenc el dret a emprar la llengua (oficial) de la meva elecció. Ell és un treballador d'aquest servei que té el deure d'atendre correctament als usuaris». «Ja n'hi ha prou que ens trepitgin!» ha conclòs.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente
Per Antoni, fa mes de 3 anys

Gracias Emigrante. Muchísimas gracias. Por individuos como tú, día a día, los independentistas somos más. Reitero, muy agradecido.

Valoració:1menosmas
Per totum, fa mes de 3 anys

Aquest EMIGRANTE és el rei del totum revolutum. No sap el que diu, ja que camvia cada moment amb escrits plens de faltes d'ortografia i sense cap sentit.

Valoració:1menosmas
Per Emigrante, fa mes de 3 anys

Per a Macià:
Macià:
Sí, sí que puedo generalizar, porque lo que yo veo es generalizado. Cuantos españoles conoce que hablen la lengua catalana y cuantos conoce que no. Yo, los que conozco que no la hablan son mayoria, como el ofedidito por haberle clonado el nick (que, claro, no escribe en lengua catalana), pero usted no es el único emigrante.
Ara em pas al català:
Sr. Macià: la seva teoria sembla molt bonica, però és totalment irreal, ja que l'estat espanyol manté diferents estatuts per a les llengües que s'hi parlen i, per tant, aquest "bilingüisme" no funciona en les dues direccions.
Vostès han pogut votar si volen aprendre castellà? Primera imposició! Poden anar al "congreso" i al "senado" parlant català? Segona imposició! Si se'n va a viure a una altra part d'Espanya, els seus fills podran estudiar català? Tercera imposició! Es podrà dirigir a un jutjat en català? Quarta imposició! Podrà utilitzar el català allà a on vagi d'Espanya? Cinquena imposició! El bilingüisme de dues direccions no existeix, doncs.
També argumenta que el plurilingüisme es troba per tot el món. Cert, doncs hi ha persones d'arreu a arreu. Però no totes les persones imposen la seva llengua negant-se a utilitzar la pròpia del lloc, tal com fan els autoanomenats espanyols. Al contrari: l'aprenen i l'utilitzen, demostrant un respecte que no veig en la majoria de persones castellanoparlants cap als catalanoparlants.
"Aquí no hi ha enemics que valguen", dice, "al contrari, tothom té dret a fer-hi feina i a viure dignament" y añade: "i si l'Estat aplica una política lingüística justa podrem preservar la nostra llengua sense cap problema, com la preserven totes les comunitats castellanoparlants, amb immigrants o sense.
Vayamos por partes: todo el mundo tiene derecho a trabajar y vivir dignamente. Estoy totalmente de acuerdo, siempre que exista respeto para con las gentes del lugar. Por eso hablo de "enemigos", pues yo no veo ningún respeto por parte de los españoles hacia vosotr@s. Y si el estado aplicara (que no lo ha hecho nunca), una política lingüística justa, no estaríamos hablando de todo esto.
Finalmente, sólo quiero añadir a todos estos españoles (muy españoles) que han querido contestar con ningún argumento (como siempre), que no esperava otra cosa de vosotr@s.



Valoració:-1menosmas
Per M, fa mes de 3 anys

Este emigrante (mejor si te hubieses quedado en tu tierra), es un presunto emboscado. Una veleta que gira al compas del viento. Un mentiroso. Un pelota. Ahora dice lo contrario de sus anteriores afirmaciones. Hace votos.

Valoració:0menosmas
Per Emigrante, fa mes de 3 anys

Hola @Maciá:



imagino que te habrás dado cuenta que como algunos están aburridos, no tienen mejor ocurrencia que andar clonando nicks.



Vaya un saludo.

Valoració:0menosmas
Per jbm, fa mes de 3 anys

Això ja vé d'enrera: ... 1715.- El 18 d’agost, el Consejo de Castilla adreçant-se a Philippe de Bourbon (Felip V) entre altres coses, li remarcava que en la composició de l'Audiència «el Regente y el Fiscal sean precisamente Castellanos», …. . …. «Que se actue y los Instrumentos se escrivan la lengua Castellana. Y que de oy en adelante no se permita imprimir libro alguno en otro idioma que en castellano». …. «así en lo civil, como en lo criminal actuando en lengua Castellana». …. Aquest decret, dit de Nueva Planta de Mallorca, fou signat per Felip V al palau del Buen Retiro el 28 novembre 1715. ... //// ...

Valoració:1menosmas
Per Macià, fa mes de 3 anys

Emigrante,
No es pot generalitzar dient que tots els ciutadans espanyols són colonitzadors, perquè n'hi ha que són respectuosos amb la pluralitat lingüística i cultural d'Espanya. Sí que tenen mentalitat colonitzadora aquells que converteixen la llengua castellana en "española" i n'exclouen la resta, i que es declaren "constitucionalistes" sense haver llegit la Constitució, que parla de les "llengües espanyoles" en plural i en reconeix l'oficialitat.
Per tant, això de "estoy en España y por tanto hablo español", sí que és una mostra de mentalitat colonitzadora i sobretot d'ignorància alimentada pel nacionalisme espanyol, perquè a les escoles castellanes se'n parla poc o gens, de les llengües espanyoles diferents de la castellana. Haurien de tenir en compte que ignorar la realitat plurilingüe i donar per fet que Espanya és castellana (no ho ha estat mai!) és una manera molt grollera d'adoctrinar.
La gran majoria dels qui escriuen en aquest diari són ciutadans espanyols, de bon grat o per força, i tots tenen l'obligació de sebre el castellà, també de bon grat o per força. Emperò aquesta obligació legal no lleva el dret, també legal, d'usar la llengua catalana sempre. L'obligació de conèixer el castellà no implica l'obligació de parlar-lo; i per tant el bilingüisme ha d'esser en les dues direccions: ben igual que els catalanoparlants aprenem el castellà, els castellanoparlants i els parlants d'altres llengües han de poder aprendre el català, i d'aquesta manera segur que sempre ens entendrem.
Els catalanoparlants hem de poder continuar parlant la mateixa llengua que han parlat els natius de les Illes Balears durant prop de vuit segles, i perquè això sigui possible seria una bona passa que el català fos l'única llengua oficial, sense que això vulgui dir que no es puguin usar altres llengües, perquè avui en dia el plurilingüisme és normal a tot el món occidental.
Aquí no hi ha enemics que valguen; al contrari, tothom té dret a fer-hi feina i a viure dignament, i si l'Estat aplica una política lingüística justa podrem preservar la nostra llengua sense cap problema, com la preserven totes les comunitats castellanoparlants, amb immigrants o sense.

Valoració:2menosmas
Per Que s'en vagin al seu poble!, fa mes de 3 anys

Avui, passant pel carrer, he sentit que dos forasters se queixaven perque tenim un govern autònom. Deien que Madrid hauria de gestioar la pandemia a les Illes Balears.
I el problema greu vé perque "tot aixó" vota aqui i voten forasterots feixistes que destrossen al nostre poble i a la nostra terra.

Valoració:9menosmas
Per dic, fa mes de 3 anys

¿: El català mai ha sigut imposat,el castellà portem anys i anys imposat.El castellà és la llengüa espanyola(la única) que tothom te el DEURE de coneixer i el dret de usar-la.El català ningú te el DEURE de saber-la però si el DRET de utilizar-la.

Valoració:3menosmas
Per Emigrante, fa mes de 3 anys

Catalanes de las Illes Balears:
Los españoles son colonizadores. El argumento que dice soy española y estoy en España y por tanto hablo español, demuestra su caracter supremacista. Sólo hace falta leer a los españoles que escriben en este periódico.
Yo os recomiendo que dejéis de hablar castellano, pues vosotr@s estais en vuestra casa. Son los españoles quien deben aprender catalan y utilizarlo.
Si quereis hacer algo por vuestra lengua y vuestro país, dejad de hablar castellano y declarad el catalan única lengua oficial.
Teneis al enemigo en casa. Sera mejor que dejeis de darle trabajo y que se vayan a otra parte a incordiar (que seguro los echan).

Valoració:8menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente