En el marc de la Diada de Mallorca d'aquest 2020, al contrari que en d'altres anys, atès que amb la pandèmia no s'ha pogut fer la tradicional manifestació del 30 de desembre, diverses entitats es varen mobilitzar per organitzar diferents actes pel dret a l'autodeterminació.
El primer d'ells, coorganitzat entre el Bloc d'Unitat Popular (BUP) i entitats de la Plataforma 31-D, va tenir lloc el passat diumenge, 27 de desembre, a les 12.00 hores. Una cadena humana va ser la fórmula triada per a poder garantir una mobilització en condicions de seguretat sanitària. Unes 300 persones varen participar a aquesta cadena humana dalt la murada.
El segon, convocat per Arran i el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans a Mallorca (SEPC Mallorca), es va fer dimarts, 29 de desembre, a les 18.00 hores. Una manifestació juvenil que va començar a la plaça del Tub de Palma i va recórrer diversos carrers de la ciutat. Més de 100 persones al llarg de dues files paral·leles, varen donar suport a aquesta mobilització del moviment juvenil de l'esquerra independentista.
Finalment, aquest dimecres 30 de desembre, varen tenir lloc dos actes. A les 12.00 hores, entitats i partits varen participar a la tradicional ofrena floral a l'estàtua del Rei en Jaume. La iniciativa, impulsada per l'Obra Cultural Balear (OCB), va comptar amb la participació de Podem, MÉS per Mallorca, El Pi, la Plataforma per la Llengua, els Joves de Mallorca per la Llengua, el Grup Blanquerna, Joves per les Illes, Assemblea Sobiranista de Mallorca... entre d'altres.
Com a punt final, el Teatre Municipal Xesc Forteza, a Palma, va acollir dimecres a les 19.00 hores, un acte polític organitzat pel Bloc d'Unitat Popular (BUP). Amb un terç de l'aforament, limitat per motius de seguretat sanitària, es varen intercalar parlaments amb actuacions musicals, de dansa i teatre, totes elles molt aplaudides pels assistents.
Aquest acte va ser conduït per na Laura Dorado. Va donar inici amb la salutació online de n'Anna Gabriel i en David Fernàndez, membres destacats de la CUP. Tots dos varen agrair poder participar del mateix i, que malgrat les adversitats, es celebrés la Diada de Mallorca.
El primer parlament va ser a càrrec d'en Balti Picornell, del BUP, qui va llegir el manifest de l'acte. Va ser molt crític amb el govern espanyol, malgrat el formen una coalició entre el PSOE i Unides Podem, que presumeixen de ser el govern més progressista de la democràcia; el règim del 78 continua actiu i totalment al servei de les elits econòmiques. Va censurar la manca d'inversions a Sanitat, Educació i Serveis Socials, retallades que han quedat en evidència amb la crisi sanitària, social i econòmica que assota Espanya. Així com les desigualtats socials dels sectors desfavorits de la població, com el feminisme, el LGTBI i els immigrants. Picornell, també va atacar el Govern, i a la seva Presidenta, Francina Armengol, perquè estan sotmesos als interessos de l'estat espanyol i del lobby turístic, i no han aportat cap solució ni alternatives al monocultiu turístic. Amb el que estan precaritzant la gent treballadora i enfortint les grans fortunes com Iberostar i Melià. Finalment, Balti Picornell, després d'enviar un record a tots els presos polítics i exiliats, com és el cas d'en Valtonyc, va defensar la Sobirania de Mallorca, en tots els sentits: econòmic, social, energètic, industrial, agrícola, ecològic, cultural, lingüístic... Apostant per una Mallorca lliure i agermanada amb la resta dels Països Catalans i contra l'espanyolisme que amenaça la llengua i la cultura de Mallorca.
A continuació, una actuació teatral i dansa molt impactant per part d'en Joan Servera, va donar pas al parlament de na Margalida Ramis, en representació de 'La Vida Al Centre' (LVAC). Aquest moviment està format per una base social cohesionada d'entitats i col·lectius socials, ecològics, cívics, culturals i també de persones, que va fent camí a mesura que es van afegint al mateix. Ramis va explicar que LVAC és un procés facilitat per la cohesió, la col·lectivitat i la complicitat entre persones, entitats i col·lectius, que han contribuït a l'elaboració d'un manifest de propostes per una transició econòmica, social, ecològica i sostenible; és una unitat popular ecosocial que camina; un espai de confluència i de trobada, a on la vida de les persones, del poble i de la terra són al centre i on es posa als seu llocs: les lluites, les reivindicacions i les alternatives. Un procés per generar respostes i solucions basat en un nou model contra el patriarcat imperant. Na Margalida Ramis, també va fer referència a la pandèmia actual, dient que no és una crisi puntual, i que una societat encara devastada per la crisi econòmica i laboral del 2008 ha d'afrontar una nova crisi. També va assenyalar que les autoritats han confinat a la població, vulnerant els seus drets, i que han pretès i encara avui, mitjançant les màscares, pretenen silenciar els moviments socials, però que La Vida Al Centre no callarà.
Després de la intervenció de Margalida Ramis, va actuar na Clara Fiol, acompanyada de la seva guitarra, va moure sentiments entre els assistents. I abans d'un nou parlament, ara el de Xavier Pellicer, candidat de la CUP, al Parlament de Catalunya, del proper 14 de febrer. Pellicer, va començar donant una abraçada ben forta al BUP per mantenir viva la flama de la Diada de Mallorca, a en Valtonyc i a Crida per Palma. També va fer referència a la pandèmia, a les restriccions, les màscares i les distàncies imposades, i que la millor vacuna davant aquesta pandèmia és la de la unitat popular. Va dir que s'ha de posar la vida al centre; preservar la vida i no preservar el capital. Que moltes restriccions són per aturar mobilitzacions, protestes, lluites, reivindicacions i alternatives. Però que sense lluita no n'hi haurà col·lectivitat. Xavier Pellicer va afegir que cal una proposta dels Països Catalans pels Països Catalans; projectes de casals, ateneus, i xarxes socials; defensar el territori davant el monocultiu turístic i la destrucció del territori; una trinxera contra la repressió i el feixisme. I va acabar dient que s'ha de treballar, treballar i treballar per uns Països Catalans lliures i sobirans. Amb un 'Visca la terra' i un 'Visca la gent que lluita'.
A continuació una actuació teatral a càrrec de Júlia Febrer i Tomeu Quetgles. Representant l'espoli de les Illes Balears per part de l'estat espanyol, acabant amb aquesta comunitat totalment limitada, emmordassada, callada i pobre. Una representació molt significativa i mereixedora dels aplaudiments entre l'auditori.
Els parlaments varen acabar amb el d'Eulàlia Reguant, exdiputada de la CUP al Parlament de Catalunya. Qui va començar donant una abraçada al Casal Voltor Negre, arrel a les pintades que va patir fa dos dies, dient que al feixisme es combat als carrers. Reguant, va parlar de la bombolla immobiliària que va generar més precarietat i es va demanar què està fent el Govern de l'Estat davant la crisi sanitària i econòmica, responent a aquesta pregunta amb que aquest es dedica a endeutar, endeuten també a les persones, a les famílies i a les petites empreses; socialitzen les pèrdues i blinden els beneficis dels de sempre; rescaten la Banca, als grans inversors i a l'ÍBEX 35; amb això, «els primers continuen els primers i els darrers s'enfonsen encara més». Eulàlia Reguant, va afegir que normalitat no és d'allò que parlen, no és afavorir al neoliberalisme i al capitalisme i deixar al darrer lloc els serveis públics. Que cal canviar la manera de funcionar, prioritzant els sostres, els treballs i la salut de la gent; cal una sobirania popular i polítiques socials i econòmiques que protegeixen a les persones; cal una confrontació cada dia amb el poder polític, econòmic i judicial; cal plantar cara a l'estat de les autonomies; i que cal mirar enrere per continuar endavant. Na Reguant va concloure reivindicant la independència dels Països Catalans i que el centre sigui la gent.
Una altra actuació musical, per part d'Amulet, també amb tres cançons amb guitarra, cantant per una lluita indomable. Abans de posar-li el punt final de l'acte i, d'aquesta Diada de Mallorca diferent a les anteriors, amb els himnes dels Països Catalans: La Muixeranga (País Valencià), Els Segadors (Catalunya) i La Balanguera (Mallorca).