bruma
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
11°

Discurs del President de l'OCB: «Demanam suport, institucional i polític, a la proposta llei de drets culturals que presentarem l’any 2021»

178911

Vos oferim el text íntegre del discurs del President de l'Obra Cultural Balear fet amb motiu del lliurament dels Premis 31 de Desembre que enguany, a causa de la pandèmia, s'ha fet en format de programa de televisió i que va ser emès aquest dissabte vespre per IB3.

Discurs del President de l'OCB

Som a punt de deixar enrere un any, si més no, peculiar. Tot i així, des de l’OCB s’ha mantingut, lluent i vigorosa, la flama encesa pels fundadors de l’entitat enguany fa 58 anys.

Podem destacar que aquest 2020 ha suposat la reactivació de la 'Xarxa territorial per la Llengua, la Cultura i el País'. Un espai de coordinació de la capil·laritat d’entitats que treballam amb l’objectiu comú arreu del territori de les Illes Balears. Com a referents; a Menorca l’Institut Menorquí d’Estudis, a Formentera l’Obra Cultural Balear de Formentera i a Eivissa l’Institut d’Estudis Eivissenc. Entitat, aquesta darrera, que enguany celebra els 50 anys de la represa de l’activitat.

Hem continuat la campanya «Comença amb un bon dia», amb les icòniques bosses que tots hem vist lluir a part o banda.

Des de l’OCB s’ha hagut de suplir la inacció dels poders públics i, des de la societat civil, ens hem vist obligats a sortir en defensa dels drets ciutadans; s’ha organitzat la «Setmana dels drets lingüístics» (amb la presentació de la «Rosa dels drets lingüístics», per donar suport a la lluita contra les agressions) i hem posat en marxa la «Bústia dels drets lingüístics» amb l’objectiu d’assessorar i acompanyar les víctimes.

L’any 1990, al Castell de Bellver, es va constituir la Federació Llull. S’ham complit, per tant, 30 anys. Més de tres dècades d’història de l’entitat i més de tres anys del President, Jordi Cuixart, a presó. Cuixart, i el conjunt de represaliats (presos, exiliats, investigats i perseguits en general), representen la defensa dels valors democràtics que, des de les beceroles, ha estat guia per l’Obra Cultural Balear. Vos tenim, dia a dia, ben presents.

Enhorabona als premiats. Que el reconeixement rebut sigui, alhora, recompensa pel camí recorregut i estímul a persistir en la ferma defensa de Llengua, Cultura i País.

Enguany, el Jurat dels Premis 31 de desembre ha volgut fer una menció especial al sector sanitari. Ells, junt amb el sector cultural, varen ser el temps del confinament, i segueixen essent en aquests moments, decisius pel benestar de la societat. Compromesos amb la cultura, hi serem. Com sempre hem fet, si convé davant per estirar i, quan toqui, darrera per empènyer.

Com a societat hem respost modèlicament a la situació. La crisi sanitària ha mostrat el millor de les persones, però també ha destapat algunes misèries. Cal fer una crida a restar tots amatents per combatre les males herbes. Els comportaments egoistes, els discursos de l’odi, l’argumentació carronyaire, són verí per una societat cohesionada. I ara, lluny de més metzina, el que ens cal és vaccí. Necessitam vacuna, tant sanitària com sociològica.

Amb la vista posada ja al nou any, tres clares peticions a les institucions que, encapçalades pel Govern de les Illes Balears, fins ara no han respost les expectatives.

• En matèria de Llengua: exigim un missatge, des del Consolat de Mar, nítid i diàfan dirigit a la ciutadania convidant-la a aprendre i usar amb tota normalitat la llengua catalana, pròpia de les Illes Balears.

• En l’àmbit de Cultura: demanam suport, institucional i polític, a la proposta llei de drets culturals que presentarem l’any 2021.

• Respecte al País: reclamam una defensa ferma del finançament de les Illes Balears. Davant els continus incompliments, començant per les inversions estatutàries compromeses, el Govern de les Illes Balears està obligat a defensar els seus ciutadans reclamant als tribunals tot allò signat i sistemàticament incomplit per part de l’Estat.

Molts d’anys i, aquest més que mai, enguany que no compti.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per falsos, fa mes de 2 anys

bla, bla, bla, en poques paraules donin-me diners

Valoració:-1menosmas
Per Per la República, fa mes de 2 anys

Gràcies president de l’OCB. Necessitam vacunes per construir ponts, per erradicar la violència masclista (el masclisme mata), per substituir la ignorancia per la saviesa i la retórica per més polítiques públiques, per més participació ciutadana...Els record que necessitam més biblioteques públiques a tots els barris de Palma.

Valoració:1menosmas
Per Lluis Felipe Lorenzo, fa mes de 2 anys

"Necessitam vacuna, tant sanitària com sociològica". Molt be. Fins i tot, si hagues vacuna sociologica, la sanitaria no es necessaria. El problema es la corrupció i la violació de drets socials, aixi com la transformació en burgesia de molts de referents dels moviments socials.

Valoració:2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente