algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín: 11°
13°

[VÍDEO] María José Varela, referent de la lluita feminista, nomenada filla adoptiva de Mallorca

El Consell de Mallorca ha lliurat aquest diumenge els Premis, Honors i Distincions 2020, en una cerimònia que ha tengut lloc al Teatre Principal de Palma. Es tracta de l’acte central de la commemoració de la Diada de Mallorca d’enguany, en el decurs de la qual han rebut els guardons tretze persones i entitats que han destacat per la seva trajectòria vital i de servei a la societat de l’illa, i ha comptat amb la intervenció de la presidenta del Consell, Catalina Cladera.

L’esdeveniment s’ha celebrat sota mesures de prevenció sanitària degut a la situació de nivell 4 de risc extrem per la Covid-19 a Mallorca, que ha impossibilitat la presència de públic i ha limitat l’assistència a l’estricte representació institucional. A la gala, emesa en directe a través de les xarxes socials, hi han assistit, la presidenta del Govern, Francina Armengol, el president del Parlament, Vicenç Thomàs, la Delegada del Govern espanyol, Aina Calvo, el Comandant General de les Balears, Fernando García Blázquez, i els batles i batlesses de Palma, Felanitx, Son Servera, Pollença i Algaida. La representació institucional del Consell de Mallorca ha comptat amb la presència de les vicepresidentes del Consell, Bel Busquets i Aurora Ribot, la resta de consellers executius i els portaveus de tots els grups polítics del Consell.

María José Varela Pozo (a títol pòstum) ha estat reconeguda com a Filla adoptiva. Les Medalles d’honor i gratitud en la seva categoria d’or s’han atorgat a l’Associació de Banda de Música de Felanitx, a Fèlix Grases i Freixedas, a Magdalena Rigo Lliteras (a títol pòstum), a la Merceria Ca n’Àngela, a Pedro Comas Barceló (a títol pòstum) i a Rafel Covas Femenia.

Els Premis Jaume II han estat atorgats a les Agrupacions de Protecció Civil de Mallorca, l’Associació Art Palma Mallorca, al Col·legi de Treballadors Socials i al Tercer Sector Social, a les Cooperatives Agroalimentàries de Mallorca, i als ciclistes Enric Mas Nicolau i Mavi García Cañellas.

La presidenta del Consell, Catalina Cladera, ha enaltit la trajectòria de les persones i entitats que han estat distingides pel Consell de Mallorca enguany, i ha assimilat el seu esforç i dedicació com a un exemple de superació per a tota la societat de l’illa, que es troba en una «situació preocupant» davant la proliferació de casos de Covid-19. En relació als premiats, Cladera ha dit «sou la Mallorca decidida i treballadora que vol continuar endavant; la Mallorca que es veu representada a si mateixa en els valors que avui honorem i distingim; sou l’exemple que ens encoratja a fer front a l’adversitat».

Cladera ha insistit que en la situació actual és necessari que tots «actuem amb responsabilitat» perquè «toca salvar vides, i per tant, hem de celebrar Nadal en la intimitat, molta protecció i seguretat». En aquest sentit la presidenta del Consell ha apel·lat a «la disciplina, el millor de cadascú i el coratge de tots i totes» per poder «tombar la corba» de contagis. I ha recordat les més de 400 persones que a Mallorca ja han perdut la vida a causa de la pandèmia des del passat mes de març.

El reforç del sector cultural «com a dret de la ciutadania i un element clau de cohesió social» i de les polítiques de respecte al medi ambient, treballant en la reducció de la generació de residus i en la millora del seu tractament, han estat altres dos eixos de la política del Consell per a l’any 2021 que ha destacat Cladera. Un any en què es compleixen 10 des de la declaració de la Serra de Tramuntana com a Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, en la categoria de paisatge cultural, una efemèride que el Consell commemorarà «com es mereix, perquè la Serra és reconeguda a tot el món com un exemple de simbiosi mil·lenària i sostenible entre la acció humana i la natura».

Cladera ha acabat la seva intervenció lloant la «Mallorca solidària i diversa, oberta i plural, que progressa sense deixar a ningú enrere», i apel·lant al «nostre esperit de superació i entrega» per guanyar «un futur pròsper, igualitari i ple d’oportunitats per a tota la societat».

L’acte ha conclòs amb la interpretació de l’himne de Mallorca, la Balanguera. La gala ha estat presentada per Rosa Serra, ha comptat amb l’actuació de l’espectacle de dansa «Anatomia de la Por», i amb la producció dels serveis tècnics del Teatre Principal i de la companyia Produccions de Ferro.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.