muy nuboso
  • Màx: 17.53°
  • Mín: 11.1°
17°

Mà de ferro del Govern per combatre les infraccions durant el nivell 4 d'alerta

Gómez ha recordat que la incidència acumulada de la Covid-19 en els darrers 14 dies en el conjunt de les Balears continua la tendència a l'alça. | CAIB

Atesa l'evolució de la pandèmia de coronavirus a les Illes Balears, que ha empitjorat els darrers dies, i amb el doble objectiu d'incrementar el nivell de compliment de les mesures preventives i contribuir així a evitar les situacions que afavoreixen els contagis, el Govern ha decidit endurir el règim sancionador per a determinades infraccions de la normativa Covid-19 en nivell 4 d'alerta. Així ho han explicat aquest dissabte la consellera d'Administracions Públiques i Modernització, Isabel Castro, i la consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez.

Gómez ha recordat que la incidència acumulada de la Covid-19 en els darrers 14 dies en el conjunt de les Balears continua la tendència a l'alça i ha registrat un nou increment respecte de fa una setmana. Ha passat de 237,4 casos per cada 100.000 habitants 328,7 (un 40% més), d'acord amb el que recull l'informe 30 del Servei balear d'Epidemiologia que es publica aquest divendres i que recull informació fins al 17 de desembre.

Pel que fa a Mallorca, que es troba actualment en nivell 4 d'alerta, també ha registrat un increment destacat de més d'un 40 % en la incidència en només 7 dies. Ha passat de 272,9 casos detectats per cada 100.000 habitants (2.445 diagnòstics en 14 dies) a 386,6 (3.464 positius en les darreres dues setmanes).

Gómez ha afegit que tot i els esforços de la ciutadania, que compleix de manera molt correcta amb les normes i recomanacions per evitar els contagis, encara hi ha situacions que suposen un greu perill per a la salut pública. Per aquest motiu s'ha considerat adequat endurir les sancions per a determinades infraccions que suposen un major de risc de contagi.

En aquest sentit, la consellera Castro ha explicat que segons la modificació prevista del Decret llei 11/2020 de 10 de juliol, pel qual s'estableix un règim sancionador específic per a fer front als incompliments de les disposicions dictades per a pal·liar els efectes de la crisi ocasionada per la Covid-19, durant el nivell 4 les infraccions considerades lleus i greus podran passar a ser considerades com a greus i molt greus, arribant les possibles sancions des de 60.000 euros fins a 600.000 euros i a la possibilitat d'ordenar el tancament d'un establiment.

Castro ha afegit que quan el nivell d'alerta sanitària és màxim, com és el cas ara mateix, resulta necessari actuar amb major diligència en el compliment de les mesures per a pal·liar els efectes de la pandèmia. És per això que esdevé necessari augmentar les sancions per la comissió d'aquestes infraccions.

D'altra banda, ha destacat que els operatius conjunts d'inspecció que s'han reforçat amb motiu de les festes nadalenques vigilaran especialment l'activitat de comerços, centres comercials, establiments de restauració i bars per garantir que es respectin les normes, també en aquests espais d'oci.

Castro ha recomanat evitar les aglomeracions en els comerços i centres comercials, i ha aconsellat esperar o tornar-hi més tard si el comerç al qual es vol accedir es troba molt concorregut. Així mateix ha recordat la importància de seguir les recomanacions de distància, mans netes i mascareta quan no s'estigui consumint.

L'estratègia respon a la necessitat d'augmentar el grau de compliment de les mesures establertes. En aquest sentit, cal destacar que des de l'activació dels operatius conjunts entre inspectors de la CAIB, Policia Nacional espanyola, Guàrdia Civil i Policies Locals, s'han realitzat 1.059 inspeccions i s'han aixecat 789 actes per incompliments de la normativa.

Des de l'entrada en vigor del decret llei sancionador el passat mes de juliol i fins al 7 de setembre, s'han registrat 5.532 denúncies (incloses les aixecades per altres administracions que han estat remeses a la Conselleria d'Administracions Públiques i Modernització), de les quals 4.870 corresponen a particulars i 662 a establiments.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.