algo de nubes
  • Màx: 20.17°
  • Mín: 13.1°
20°

Aena s'endú per segon any consecutiu el Premi Ciment del GOB

El GOB ha celebrat aquest dijous al Teatre Municipal Xesc Forteza la 40a edició dels Premis Alzina i Ciment, que un any més reconeixen aquelles persones, organitzacions o institucions que han destacat per la seva aportació positiva o negativa al medi ambient.

L'acte, que va ser conduït meravellosament per l'actriu Maria Bauçà, interpretant Greta Thunberg, va comptar també amb la projecció del documental 'El temps que resta' de l'Observatori del Deute de Globalització. Després es va procedir al lliurament dels Premis Alzina i Ciment 2020, que han comptat amb més de 500 vots convertint-se en l'any amb més participació.

Premis Ciment 2020

Aena s'endú per segon any consecutiu aquest reconeixement i lidera la classificació dels Premis Ciment 2020. Els motius estan clars, l'empresa que gestiona els aeroports de l'Estat té ara mateix sobre la taula diversos projectes que pretenen incrementar l'operativitat de vols i, per tant, l'augment de passatgers a Son Sant Joan. Tot això, amb una planificació que en absolut té en compte ni la saturació de Mallorca ni la greu situació d'emergència climàtica, que té en la indústria de l'aviació un dels seus màxims responsables.

El Departament de Carreteres del Consell de Mallorca també és Premi Ciment 2020, per continuar amb les habituals polítiques que consumeixen territori i fomenten el vehicle privat -la Ronda Nord d'Inca o l'autopista de Campos, són alguns dels exemples- en lloc d'apostar per un canvi de model de carreteres i mobilitat, que passi necessàriament per la derogació del Pla de Carreteres vigent.

La Conselleria de Turisme i Model Econòmic del Govern completa la llista dels Ciments 2020: No només ha estat incapaç de plantejar un model alternatiu al monocultiu turístic, necessari per a una transició ecosocial, sinó que ha reforçat la vella aposta de més turisme i més construcció, a través del nefast decret llei 8/2020 de 'Mesures urgents', que permet l'ampliació de fins a un 15% a hotels i facilita l'activitat urbanística fora de planificació.

Premis Alzina 2020

El Mercat Ecològic de Palma -nascut el 2010, per l'impuls de l'Associació Lligams, Associació de Varietats Locals i APAEMA- és un dels guanyadors del Premis Alzina d'enguany, perquè gràcies a ell l'agricultura ecològica i de proximitat té un espai de venda directa al centre de Palma, a la plaça del Bisbe Berenguer Palou.

La Plataforma contra l'ampliació de l'aeroport de Palma és una altra de les guanyadores, ja que ha aconseguit destapar els plans d'Aena i Enaire per ampliar encara més la capacitat operativa de l'aeroport de Son Sant Joan. A més, s'ha aconseguit posicionar el Govern de les Illes Balears en contra d'aquesta operació, i ha duit a l'opinió pública el debat, urgent, de la necessitat de redimensionar l'aeroport en el context futur del canvi climàtic.

La feina de la Plataforma Ponent Potent també ha estat reconeguda amb un Premi Alzina: La plataforma veïnal demana la creació d'un espai protegit a l'àrea muntanyosa de Ponent de Palma, a la Serra de na Burguesa, sotmesa a una fortíssima pressió urbanística. La seva campanya ha servit per a salvar, de moment, la zona de Son Puigdorfila, que estava amenaçada per una nova urbanització i centre comercial.

A més, enguany han volgut homenatjar el submarinista i activista Fernando Garfella amb un Alzina Honorífic, per la seva lluita en la conservació de la nostra mar, per retratar-la com ningú i pel seu amor a Mallorca.

Amb l'entrega d'aquests reconeixements, des del GOB volen agrair la lluita i la feina d'aquestes entitats per tenir cura del medi ambient i apostar per un futur sostenible. També han volgut donar les gràcies al Teatre Municipal Xesc Forteza per acollir la gala, als seus tècnics per fer possible l'espectacle, a Maria Bauça per la seva implicació i, «sobretot, a les més de 50 persones que varen venir a acompanyar-nos».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.