cielo claro
  • Màx: 19.72°
  • Mín: 9.02°
19°

El Servei de Salut arracona el català tant oralment com per escrit en la comunicació amb els pacients

Arran de la gran quantitat de queixes que ha rebut aquest diari sobre la manca d?atenció en català del Servei de Salut de les Balears, hem pogut comprovar com no es tracta de casos aïllats. Destaquen, entre aquestes queixes, les que es refereixen a totes les comunicacions del sistema de detecció de la Covid-19, les quals són únicament en espanyol.

Una allau d?sms enviats pel Servei de Salut, cap en català, ens han fet arribar diferents pacients a dBalears. Missatges de cita per a fer-se una PCR, missatges amb el resultat de la prova i també molts altres missatges de cites amb metges especialistes ens fa pensar que l?espanyol és la llengua que usa el Servei de Salut per defecte, obviant així els drets lingüístics dels ciutadans de les Balears.

Pel que fa a l?atenció telefònica la cosa no millora. «Ahir me telefonaren d'IB-Salut perquè he estat contacte estret d'una persona diagnosticada de Covid i m'havia de fer unes preguntes i donar-me hora i lloc per a la PCR. Jo li contestava en català i em va dir que li parlàs en castellà perquè no era d'aquí. No m'ho va dir de mala manera, però em va sorprendre que qualcú que fa feina a la salut pública no m'entengués. També he de dir que vaig anar a la unitat de covid-exprès ahir de Son Dureta i tots els cartells estaven només en castellà», ens ha explicat un pacient.

A més, són molts els ciutadans que en tenir patir el mateix problema ho denuncien mitjançant les xarxes socials i podem trobar casos com aquests:

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Alerta!, fa mes de 3 anys

Català, sí; bilingüisme, no.

Valoració:0menosmas
Per Pepeta, fa mes de 3 anys

Vergonya de govern balear!!!!!
Com a mínim ho hauríeu de fer bilingüe.
Heu perdut el meu vot i molts d'altres.

Valoració:0menosmas
Per dic, fa mes de 3 anys

A on son els que tan i tan clamen a la Constitució?

Valoració:2menosmas
Per Nicolau Camps Bosch, fa mes de 3 anys

A aquest mateix diari es pot llegir que a Catalunya, el TSJC ha obligat a impartir el 25% de les classes amb llengua castellana, podrìa voler dir això que obligatoriament el 75% restant heuría de impartir-se amb llengua catalana. Que esperam doncs a que aquesta obligaciò es traslladi als carrers?

Valoració:3menosmas
Per Desideri, fa mes de 3 anys

Segons sembla, en els darrers 15 anys el nombre de catalanoparlants s'ha reduït de 500.000 persones. Anam cap per avall. A la Catalunya Nord ja es considera que el català és a poques passes de l'extinció. Ja podem fer lleis de normalització lingüística i campanyes de tota mena, que si el català no recupera prestigi al carrer i entre els joves no hi ha res a fer. No oblidem que el català és el signe d'identitat que identifica el nostre poble i que sense ell no seríem el que som.

Valoració:8menosmas
Per Una altra, fa mes de 3 anys

L'enèsima vulneració dels nostres drets lingüístics:



La Conselleria de Salut i Consum ja ha enviat a les Residències un document en espanyol ("Consentimiento informado para la administración de la vacuna contra la COVID-19") que els residents, si volen esser vacunats, han de firmar obligatòriament.

Valoració:8menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente