algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 14°
14°

El curs 2020/21 comptarà amb una nova edició de 'Tallers de llengua catalana per a joves nouvinguts' a Secundària

Aquest dimarts s'ha obert el termini per a la inscripció dels centres interessats en oferir 'Tallers de llengua catalana per a joves nouvinguts' durant el curs 2020/21.

La finalitat dels tallers de llengua catalana per a joves nouvinguts és que els alumnes d'incorporació tardana en l'etapa de secundària obligatòria que presentin mancances lingüístiques en aquesta llengua «puguin assolir els objectius de les diferents àrees o matèries sense els impediments ocasionats pel desconeixement de la llengua d'aprenentatge i a la vegada aprofundir en el coneixement de les característiques culturals, lingüístiques i històriques de les Illes Balears».

El programa es concreta en sessions formatives molt dinàmiques i amb un elevat component lúdic que es duen a terme en horari no lectiu per personal docent del mateix centre educatiu, ja que el professorat del centre és qui coneix millor l'alumnat i pot donar resposta a les necessitats de l’alumnat nouvingut a l’hora de facilitar-los la integració en el seu grup de referència i en el centre.

L'eficàcia del programa requereix la implicació de les famílies dels alumnes participants. Així, es pretén millorar també la relació de la família amb la llengua, millorar la seva conducta lingüística, eliminar prejudicis per a contribuir a l'avenç social de la llengua, incrementar el sentit de pertinença a una nova cultura i evitar l'absentisme escolar.

Són destinataris del programa els alumnes de centres d'educació secundària obligatòria sostinguts amb fons públics nouvinguts o que fa un màxim de dos anys que han arribat a les illes, que cursen estudis d'ESO i que tenen coneixements nuls o escassos de català.

El tutor, el professorat de suport lingüístic i l'equip d'orientació han de dur a terme la selecció dels alumnes participants d'acord amb els criteris del programa i els fixats pel centre mateix. Cada grup ha d'estar format per entre cinc i deu alumnes i s'ha de dedicar un total de 40 hores per grup, repartides en dues o tres sessions setmanals de mínim una hora per sessió en dies alterns, distribuïdes de forma proporcional entre l'11 de gener i el 31 de maig de 2021.

El professorat participant en el programa ha de complir algun dels requisits següents: professorat que imparteix PALIC, professorat del Departament de Llengua Catalana, professorat de l'àmbit sociolingüístic del Departament d'Orientació, professorat amb el grau de Llengua i Literatura Catalanes i/o professorat amb titulació en estudis de la branca d'humanitats amb el nivell C1 de català.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Tià, fa mes de 3 anys


De casos com aquests de què parlau me n'he trobats molts. Començant per un jove que feia poc que veia pel meu poble i em digué, amb un accent i una pronúncia perfectes, que era de Leipzig, dos d'alemanys també, tres nins búlgars, diversos infants marroquins, una al·lota de Lituània, holandesos, dos israelians i així podríem continuar. Tots són tan mallorquins, i per tant catalans, com els qui ho som d'avior. Tenc un amic i una amiga, tots dos professors de català, que són infants de parelles andaluses establides a ca nostra de fa temps.



Al contrari, ara fa un parell d'anys, dins una botiga de Ciutat, vaig sentir un pare, ben mallorquí per l'accent, que parlava castellà a un fill seu. Em va demanar no em recorda què i llavors el fill li parlà en castellà. L'home, visiblement empegueït i fent la mitja, em va dir "Ell aquest mos ha sortit foraster". Li vaig entaferrar "No és que vos hagi sortir foraster; és que l'hi heu fet.". Va callar.

Valoració:3menosmas
Per A.A., fa mes de 3 anys

Un dia que, me trobava a l'altre costat de Ciutat d'on tenc la feina i el domicili, vaig decidir arreglar- me els cabells i vaig entrar a una perruqueria on me va atendre un jove, parlant en Mallorqui. Però quina va ser la sorpresa, quan me va dircque era de Colòmbia i que només feia dos anyets que era per aqui. I ja no parl de magribis i subsaharians, que en hi ha moltíssims que parlen en la nostra llengua.
Llavors els ñordos troben rar que facem més cas als estrangers que a elks.

Valoració:6menosmas
Per clar i català, fa mes de 3 anys

Dona goig veure com migrants nouvinguts, en un any o menys, ja parlen el català amb fluïdesa.
Per altra banda, els amargats feixistes des de fa més de 30 anys emigrats a casa nostra, encara s´entesten en dir que parlen castellà perquè el català és difícil.
Pobres desgraciats fills de franco.

Valoració:6menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente