algo de nubes
  • Màx: 20.27°
  • Mín: 13.74°
15°

El litoral de les Balears té una capacitat de fondeig de 22.000 vaixells, segons un estudi

La costa de les Balears té una capacitat de fondeig de 22.000 vaixells, xifra que dóna cobertura a les 12.000 embarcacions que solen sortir a navegar per arxipèlag en un dia de màxima afluència, segons un estudi presentat aquest dijous per la Conselleria de Mobilitat i Habitatge, en col·laboració amb Ports de Balears i el Sistema d'Observació Costaner de Balears (Socib).

Aquestes dades han estat extrets d'un estudi que busca analitzar la capacitat de càrrega del litoral balear, per a planificar la gestió dels fondeigs i esclarir com aquestes dades podrien afectar la planificació de les instal·lacions portuàries de l'arxipèlag.

El conseller de Mobilitat i Habitatge, Marc Pons, ha manifestat en una roda de premsa que «la falta de coneixement» sobre la capacitat de càrrega del litoral pot portar a l'arxipèlag «a una direcció que no té concordança» i ha indicat que, amb la finalitat de crear una visió general sobre l'aquesta qüestió, s'han realitzat dos estudis, un que mostra la situació dels ports de les Illes i un altre que recull les característiques de la costa balear.

Així, la investigadora del Socib Aina Garcia ha explicat que, «l'alt valor» per a la navegació del litoral balear pot comportar «una saturació d'embarcacions fondejades», i ha indicat que les dades obtengudes a partir d'aquest estudi mostren que la capacitat de fondejo sobre litoral arenós ascendeix a 19.000 punts, mentre que sobre camps de posidònia és de 1.900.

Per part seva, la gerent de Ports de Balears, Cristina Barahona, ha apuntat que el nombre d'amarraments fixos de Balears és d'uns 24.200, la qual cosa suposa un 5 per cent del total d'espais del Mediterrani i un 17 per cent del total nacional, mentre que els amarraments temporals sumen uns 7.000.

Barahona ha puntualitzat que el 80 per cent de la flota de l'arxipèlag és de menys de vuit metres i ha lamentat que la meitat de les embarcacions de Balears, la qual cosa suposa uns 12.000 vaixells, no surt a navegar en tot l'any.

A partir d'aquestes dades, la Conselleria de Mobilitat i Habitatge conclou que el sector de l'activitat nàutica esportiva de les Balears és «madur» i té un marge de creixement «limitat», per la qual cosa aquesta iniciativa serà utilitzada per a establir criteris per a la gestió de ports per als pròxims 15 anys.

En concret, aquest estudi ha estat realitzat analitzant 343 zones de fondeig, de les quals 250 no estan regulades i 39 sí que ho estan, i s'han establint hipòtesis de quins són les distàncies adequades entre embarcacions que estan fondejant, calculant així quina seria la capacitat de vaixells en cada àrea.

Així, en fons marí arenós, si la distància entre embarcacions fora de 25 metres, cabrien 17.956 embarcacions; si la separació fora de 50 metres, 4.500 vaixells, i si fora de 75 metres, aquesta xifra ascendiria als 2.065.

En el cas de la prada marina amb posidònia oceànica regulada, 1.892 embarcacions podrien fondejar alhora si la distància fora de 25 metres; unes 552 podrien coincidir si la separació fora de 50 metres, i aquesta xifra se situaria en els 217 vaixells si hi hagués 75 metres entre cadascuna.

A més, en el cas de les zones de posidònia no regulades, si la distància fora de 25 metres, podrien coincidir fins a 14.912 embarcacions; amb una separació de 50 metres la xifra ascendiria a 3.681 vaixells, i en el cas que hi hagués una separació de 75 metres, podria haver-hi unes 1.613.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Sant Francesc, fa mes de 3 anys

Senyores, senyors...
22.000 vaixells contaminant amb el seu combustible, contaminant amb els productes amb els que abrillanten les seves cobertes i que van a parar a la mar, ancorant i removent l'habitat marí de multitud d'espècies

No podríem ser més racionals i deixar de pensar

Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente