L'Arxiu del Regne de Mallorca ha acollit aquest dijous la presentació del treball 'Estudi sobre la prostitució, la tracta i l'explotació sexual als Illes Balears', una tasca d'investigació i anàlisi encarregada per l'Institut Balear de la Dona i elaborada per un equip dirigit per la Universitat dels Illes Balears (UIB), que mostra la realitat del sistema de la prostitució.
Segons ha informat la Conselleria de Presidència, Cultura i Igualtat, l'elaboració d'aquest estudi respon a un dels eixos del Pla Autonòmic contra el Tràfic de Dones i Nines amb finalitats d'Explotació Sexual i d'Abordatge de la Prostitució, aprovat en 2019.
L'informe s'ha elaborat partint de la idea que la prostitució és el resultat de la desigualtat estructural entre homes i dones, i una forma de violència de gènere, i, per tant, a partir de la perspectiva abolicionista. D'altra banda, l'estudi també revela que la irrupció de la pandèmia de la COVID-19 ha posat en evidència la vulnerabilitat de les dones que estan en situació de prostitució.
En l'elaboració d'aquesta diagnosi han participat unes 50 persones i entitats relacionades amb aquest àmbit a Balears com a Casal Petit o la Creu Roja, i el Grup d'Estudi de la Prostitució a les Balears (GEPIB), així com professionals i personal tècnic dels àmbits jurídic, de la sociologia, de l'antropologia, de la psicologia, del treball social, de l'àmbit sanitari i d'altres disciplines.
La consellera de Presidència Cultura i Igualtat, Pilar Costa, ha ressaltat que aquest estudi «dóna veu a les dones que exerceixen la prostitució i ens posa davant els ulls una realitat que no pot continuar amagada».
Per part seva, la directora de l'IbDona, Maria Duran, ha assenyalat que aquest estudi «dóna a conèixer el perfil de les dones en situació de prostitució i, al mateix temps, aporta eines per a convèncer els homes que no acudeixin a la prostitució».
El document està dividit en sis capítols complementaris, que combinen l'anàlisi teòrica amb un extens treball de camp en el qual destaquen les entrevistes a 239 dones que es troben en situació de prostitució a les Illes, l'anàlisi de 515 anuncis de prostitució i una enquesta a 105 homes prostituidors.
El sis capítols giren entorn del marc jurídic, conceptual i operatiu del tràfic de persones i la prostitució; els serveis de l'Administració i del tercer sector implicats; les situacions de necessitat social de les persones en situació de prostitució; les condicions de salut d'aquestes dones; l'explotació sexual en la infància i l'adolescència i l'anàlisi dels prostituidors.
Presenten un estudi sobre la realitat de la prostitució amb entrevistes a 239 dones
Comenta
Normes d'ús
Avís legal» El contingut dels comentaris és l'opinió dels usuaris o internautes, no de dbalears.cat
» No és permès escriure-hi comentaris contraris a les lleis, injuriosos, il·lícits o lesius a tercers
» dbalears.cat es reserva el dret d'eliminar qualsevol comentari inapropiat.
Recordi que vostè és responsable de tot allò que escriu i que es revelaran a les autoritats públiques competents i als tribunals les dades que siguin requerides legalment (nom, e-mail i IP del seu ordinador, com també informació accessible a través dels sistemes).
Comentaris
Pàgina 1 de 1
Pàgina 1 de 1
I les prostitutes què hi diuen?
Perquè jo sóc del parer de legalitzar-la, ja que pens que així, les xarxes de tràfic de dones es veuria molt limitada i, amb els diners que s'aportàs amb els impostos, es podrien fer programes d'abandó de la prostitució i reinserció social.