La patronal de restauració de la CAEB ha insistit aquest divendres que bars i restaurants «no són el focus de les infeccions que s'estan donant des d'aquest estiu». Així, l'informe del Ministeri de Sanitat mostra que menys del 3,5% dels contagis es produeixen en bars i restaurants. Des de l'associació reiteren que «ens estan sotmetent a un assetjament, quan l'atenció ha de posar-se en els botellots, les festes privades i les reunions massives fora de l'àmbit regulat, ja que és en aquests ambients i situacions on hi ha un augment de casos positius».
De fet, les xifres que va analitzar la plataforma 'Junts amb l'Hostaleria', extretes de l'informe elaborat pel Ministeri de Sanitat, mostren que els contagis en reunions familiars i d'amics en domicilis supera l'11,4%, ja que es desenvolupen sense protocols establerts ni vigilància, i representen l'espai amb major risc. «En canvi, les restriccions només s'imposen a l'hostaleria, on el propi informe reconeix que són llocs segurs, amb menys d'1 cas per cada 100 establiments, però on s'hi estableixen protocols d'higiene i seguretat que són molt estrictes», han reiterat.
Des de la CAEB recorden que «en països com Holanda i Suècia es promou que les reunions d'amics i familiars siguin en espais oberts, com a terrasses o restaurants, on es compleixen totes les mesures de seguretat i el distanciament social».
Així, asseguren, que «poder interactuar socialment i poder reunir-se dinant en un restaurant, bar o cafeteria és un dret universal i, sobretot, un espai segur i així ho demostra la presidenta del Govern, Francina Armengol, sortint a prendre alguna cosa i gaudir de les nostres terrasses com qualsevol persona». La qual cosa demostra, afegeixen des de la patronal, «que els bars són espais segurs».
El sector afirma estar «preocupat», d'una banda, per «l'acumulació d'ERTO i les dificultats generades per l'administració a l'hora d'allargar-los de manera automàtica». I, d'altra banda, «ens preocupa moltíssim la caiguda del turisme degut a les restriccions imposades per part d'altres països emissors per venir a Mallorca, amb la consegüent caiguda de visitants».
Per a Restauració CAEB, un altre dels grans problemes és que «les mesures restrictives i no propositives mantenen l'actitud culpabilitzadora contra el sector que més pèrdues i incertesa està experimentant en aquesta pandèmia, amb un milió de llocs de treball en joc», afirmen.
«Cal fer un esforç, com l'està fent el Govern de Canàries, per poder tenir corredors segurs i que hi hagi possibilitat de planificar la pròxima temporada». A més, insisteixen, que «no existeix, o no tenim constància, d'un pla de futur per a seguir els plantejaments que ha seguit Canàries per a poder recuperar el turisme de cara a la temporada que ve».
La partronal CAEB no pot dir que els bars i restaurants són espais segurs perquè ho ha demostrat la presidenta amb la seva "assistència", en tot cas ha de dir que haurem d´esperar a veure si s´ha infectat. El què és incongruent és que al Principat diguin que no són llocs segurs i en canvi a ses ïlles diguin el contari, independentemt del risc de contagi de cada lloc.