nubes dispersas
  • Màx: 18.95°
  • Mín: 13.93°
18°

Centenars de ciutadans de les Balears es queden sense cursos de català perquè el Govern no hi dedica pressupost suficient

Aquests dies centenars de ciutadans, per ventura milers, de les Illes Balears, es troben en la tessitura que es volen matricular a qualque curs de llengua catalana i no queden places enlloc.

El Govern ha fet curs en les seves previsions i fonts de la Conselleria d’Educació expliquen que «el principal problema és la manca de pressupost» dedicat a l'ensenyament de la llengua pròpia de les Balears. A banda d'aquest problema de falta de pressupost, «també hi ha un problema afegit, que no és ‘menor’: la falta de professors».

Sigui com sigui, els cursos organitzats per l'Institut d'Estudis Baleàrics i els organitzats per l'EBAP resulten totalment insuficients per a cobrir la demanda que hi ha actualment de persones adultes que volen aprendre o millorar el seu nivell de català.

L'OCB ho va denunciar fa una setmana

L'Obra Cultural Balear (OCB) va reclamar la setmana passada «un esforç a les institucions» per incrementar l'oferta formativa en llengua catalana.

Segons l'OCB, «en les darreres dècades la població de les Illes Balears ha crescut de manera incessant, amb una mitjana de vint-mil nouvinguts anuals procedents d'arreu del món, d'àrees lingüístiques ben diverses». «És imprescindible, des de les institucions, articular els mecanismes adients per facilitar als nostres nous conciutadans instruments d'aprenentatge de la llengua pròpia del territori per tal de facilitar-los la integració al seu nou país d'acollida», assegurava l'entitat.

Segons l'OCB, «a hores d'ara, l'oferta formativa de cursos de català per fer-ho possible és del tot insuficient. I, a més, en un context de crisi, com el que vivim, en què creix exponencialment la demanda de formació dels ciutadans».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per idò sí, fa mes de 3 anys

Els forasters castellanoparlants no diuen "uep" perquè ni els dóna la gana ni saben dir-ho. En tot cas diríen "güep", com en lloc de "huevos" diuen "güebos" i per "Whats up" solen dir "guasà". Molts de mallorquins se'n riuen d'aqueixes dificultats de pronunciació, pròpies de la llengua castellana o d'alguns dels seus dialectes, i això està lleig, perquè la majoria de nosaltres tampoc no sabem pronunciar bé paraules d'altres llengües, i no ens agradaria que se'n riguessin de nosaltres. Siguem comprensius i procurem ajudar els forasters que desitgen aprendre la nostra llengua. Tenen tota la meva simpatia.

.

Valoració:0menosmas
Per a sa Guapi, fa mes de 3 anys

L´esforç des teu comentari t´ha fet còrrer es rímel. Compte amb sa teua imatge.

Valoració:1menosmas
Per Fins el monyo, fa mes de 3 anys

Aquest Govern.amb dos partits carregats de forasters que no diuen ni "uep!" en Català, que un d'ells ha importat alts càrrecs de Ñordolàndia, perque deven pensar que els balears som subnormals i que per tant, no podem tenir responsabilitats. Com anava dient, amb un govern ple de forasters que anomenen a altres forasters pels càrrecs, que tenen la grandiosa barra de parlar sempre en Castellà devant dels mitjans, de ni tan sols amollar almenys qualque frase com a gest de complicitat, és normal que intentin que el Català desaparesqui.
I una puntualització: Ara van a per la llengua, però si ho assoleixen, aniran esborrant tot el damés que sigui nostro Les dretes es'inventen una llengua i una Història falses per substituir les de veritat, però els fatxes forasters d'esquerres son mes intel.ligents, menys barroers i simplement, ningunetgen la nostra llengua i li treuen protagonisme, alhora que fiquen forasters i forasteres dins institucions que desconeixen i treuen tot el protagonisme als balears i, d'una manera més refinada però també més perversa, van forasteritzant i esborrant tot el tarannà, encís i bellesa a les nostres illes, per fer les tan folklòriques, renoueres ivulgars com la resta.
.

Valoració:4menosmas
Per balearium, fa mes de 3 anys

Ya era hora de parar el derroche supérfluo....

Valoració:-3menosmas
Per Claro que sí, guapi, fa mes de 3 anys

@clar i català,

Ya tardas.
El Borne a estas horas está vacío.
Puedes hacerte una pancarta y subir y bajar de punta a punta hasta la hora de cenar.

Valoració:-6menosmas
Per clar i català, fa mes de 3 anys

cal exigir-li moltíssim més an es govern. Manifestam-nos per ses nostres particulatitats linguístiques i culturals. No ens cal deixar passar ni una més.

Valoració:2menosmas
Per Lluís, fa mes de 3 anys

És el peix que es mossega la cua. Espanya ens roba, Madrid es fa cada vegada més gran, no tenim cèntims i no tenim pressupost. I el què és pitjor, una presidenta proespanyola. Qui en dóna més?

Valoració:6menosmas
Per Guillem, fa mes de 3 anys

Se'ns pixen a la cara i ens diuen que plou!

Valoració:5menosmas
Per barrufet, fa mes de 3 anys

-Presidenta, treu-te la son de les orelles i espabila amb aquest assumpte.

Valoració:7menosmas
Per Toni F., fa mes de 3 anys

Aquest Govern és una vergonya. Prou de polítiques depredadores envers el català i el territori per part de PSOE/UP. Demano a Més que faci el que toca ja d'una vegada, no es pot repicar i escoltar missa a la vegada. O blanc o negra, les poltrones i el conformisme, o l'oposició activa al colonialisme PSOE/UP. Hi ha que escoí, amics de Més, si voleu credibilitat.

Valoració:6menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente