nubes dispersas
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
19°

Un ciutadà va a fer-se una PCR al centre de salut Casa del Mar de Palma i li etziben: «háblame en castellano que no te entiendo!»

Segons ha pogut saber dBalears aquests darrers dies s'han disparat els incidents i els casos de discriminació per raó de llengua a l'ambit de la Sanitat a les Illes Balears.

De l'allau de casos que s'han denunciat durant les darreres setmanes, el primer que ha pogut documentar dBalears es va produir el darrer dia del mes d'agost, quan el ciutadà de Palma X.F.P. va anar al centre de salut Casa del Mar a que li fessin una PCR i quan es va dirigir a la persona que l'havia d'atendre, aquesta li va etzibar: «háblame en castellano que no te entiendo!».

X.F.P. ho explica així: «he anat al centre de salut Casa del Mar a fer-me una PCR i la treballadora que m'ha atès no m'ha entès en una llengua oficial de les Illes Balears i m'ha demanat que li parlàs en castellà. No és la primera vegada que els meus drets lingüístics són trepitjats a la sanitat pública, m'ha passat diverses vegades, des de fa temps. És molt trist i greu veure que els nostres drets com a pacients, que també inclouen el dret a ser entès en la llengua de Mallorca, són posats en dubte dia rere dia, amb l'excusa que falta personal o, ara, que la situació està desbordada per la Covid-19».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Vergonya!, fa mes de 3 anys

@Joana. El Govern ofereix cursos, però ni als forasters espanyols ni a la majoria d'estrangers els interessa esforçar se en aprendrer lo. I entre tots han decidit carregar se la nostra llengua i la nostra cultura, que és més còmode per ells.
Ho dic perque he sentit massa coses desagradables al respecte, com aquesta frase que diuen molts de "Aprender Catalán es perder el tiempo". Aquesta és la seva actitut demostra la nul.la sensibilitat de tota aquesta gentola, que ens faria un favor si partíssin d'aqui.

Valoració:14menosmas
Per Bubota, fa mes de 3 anys

A Mario: Cap espanyol pot esser discriminat per qüestió de raça, Religió, posició social o Llengua.
Encara no ho sabeu?
I la nostra llengua es el Català, no "es mallorquí". Fins ho tot el nostre Estatut ho diu ben clarament.

Valoració:15menosmas
Per Joan, fa mes de 3 anys

I jo em deman: què carai fa el nostre govern per a què els forasters aprenguin català?
Què carai fa quan rep una denúncia lingüística?
Què carai fa, en definitiva, per a protegir i fomentar la llengua catalana?
Jo tenc una proposta per al govern: canviem l'estatut i declarem el català llengua d'obligat aprenentatge. Qui en tres anys no sàpiga parlar-la, multa i expulsió de les Illes Balears.

Valoració:13menosmas
Per Més cultura i menys mala llet, fa mes de 3 anys

Aquests fatxes castellanòfils son tan "cults" que no saben ni que és un dialecte.I ho amollen referint se al Català com si fos un insult i en la seva llengua forastera, per ofendre encara més a tota la gent que ve, de bona voluntat, a llegir aquest digital.
I si a moltes parts d'Espanya no coneixen el Català, això no és motiu per no parlar lo, i mé sabent l 'analfabetisme total i funcional que hi ha a moltes parts d'aquesta Espanya que fa empegallir massa vegades.
I.com diu un altre comentarista, tractar amb menyspreu, descortesia o manca de respecte als ciutadans son faltes greus o molt greus, depenent del que han fet, per a tots els treballadors públics, suposant una taca al seu expedient i càstics que poden anar de la suspensió de sou i feina per un determinat periode, fins a l'acomiadament.

Valoració:14menosmas
Per peaches, fa mes de 3 anys

@mario

Erfeztivamente, paizano, como en Graná ze habla andalú y no er rasquítico y pezao casteyano. Di que zí, mi arma!.i

Valoració:12menosmas
Per mario, fa mes de 3 anys

Logico...la lengua vehicular de El Estado Español...es el Español....Muchas partes de España no conocen estos dialectos
Ademas en todo caso se hablaria Mallorquin no el manido e incomodo catalan

Valoració:-55menosmas
Per Balearium, fa mes de 3 anys

De coña lo de la campaña renegada...

Valoració:-29menosmas
Per Toni, fa mes de 3 anys

Es curios. Aquesta noticia no surt a l'Ultima Hora:)

Valoració:25menosmas
Per de sentit comú, fa mes de 3 anys

No es pot ser tant inculte si es treballa de cara al públic. Amb gentot així, és millor no comprar-los-hi.

Valoració:20menosmas
Per Pobleret, fa mes de 3 anys

Ni un pas enrera en la defensa de la nostra llengua!

Valoració:31menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente