algo de nubes
  • Màx: 20.6°
  • Mín: 12.63°
15°

El GOB demana un full de ruta per a la renaturalització dels torrents de Palma

173289

El GOB ha demanat un full de ruta per a la renaturalització dels torrents de Palma. L'entitat ha assenyalat que els torrents de la ciutat són «motiu de problemàtica ambiental de forma reiterada».

Per una banda, assenyalen els abocaments incontrolats i la manca de neteja ecològica dels torrents i per l'altra, la gestió que Emaya fa d'aquests espais «sense tenir en compte el potencial ecològic, aplicant vies d'intervenció que desnaturalitzen i allunyen a la flora i a la fauna d'una de les vies aquàtiques més importants que transcorren per la ciutat i que podria nodrir-la de biodiversitat i equilibri naturalístic».

El GOB ha apuntat que aquests dies s'ha pogut constatar que el color de l'aigua que baixa pel torrent de sa Riera i és una mostra de «l'excés de cloració de les aigües del torrent» que s'acaben abocant a la mar.

L'origen del problema

L'entitat ecologista explica que la sobreexplotació dels pous i aqüífers del Llevant de Palma i na Burguesa ha provocat la seva salinització. Aquesta aigua salobre és sotmet a un procés de potabilització per osmosi inversa a l'Estació de Tractament d'Aigües Potables (ETAP) de Son Tugores i l’aigua de rebuig del procés de potabilització, amb una alta concentració de clorurs, és bombada fins a la part alta del torrent de la Riera a l'alçada de l'encreuament del Camí Jesús, per acabar abocada al Port.

Al contacte amb la llum, en aquestes aigües proliferen les algues i per evitar-ho, al llarg del recorregut de l’aigua fins al port, on desemboca el torrent, es troben diversos punts de tractament agressiu amb aplicació de clor que contribueixen, no només a eliminar les algues, sinó a eliminar qualsevol tipus de flora i fauna aquàtica que pogués haver-hi al torrent. A més, aquesta aigua amb clor s'allibera directament a la mar.

Per tot això, des del GOB demanen que es revisi el protocol de tractament d'aigües al seu pas pel centre de la ciutat, es redueixi l'ús de dessalinitzadores i potabilitzadores i es faci una gestió més integral i sostenible de les aigües potabilitzades i del cicle de l'aigua a la Ciutat. També reincideixen en la petició a l'Ajuntament de Palma perquè plantegi un full de ruta en aquesta legislatura per a tots els torrents, els espais i zones naturals del nucli de la capital per tal de gestionar-les atenent el seu valor ecològic i apostant per recuperació natural que es mereixen.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.