muy nuboso
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
13°

El GOB Menorca demana que s'incentivi la pesca professional de cranc blau

26 5 2017 Cubelles Invasion de cangrejo azul junto a la desenbocadura del rio Foix Foto Pablo Ruiz

El GOB de Menorca ha sol·licitat aquest divendres a la Conselleria de Medi Ambient que s'incentivi la pesca professional de cranc blau i la promoció com a producte gastronòmic com a mesura de control de la població d'aquesta espècie que, tal com han apuntat, es considera una de les espècies més invasores del Mediterrani.

Des de l'organització han explicat que el cranc blau es va detectar per primera vegada l'any 2017 a Menorca i, segons han remarcat, ja es poden trobar en diferents zones de la costa de l'illa com les cales del sud, es Grau, Port d'Addaida o les platges d'Algaiarens.

Els ecologistes han subratllat que aquesta espècie pot arribar a tenir més de 20 centímetres d'ample i és «molt agressiu». En aquest punt, han assenyalat que «impacta de manera important els ecosistemes que colonitza». El cranc blau menja crustacis, mol·luscos, peixos i algues i viu sempre prop de la costa, a menys de dos metres de profunditat, sobretot en desembocadures de torrents, on hi ha una mescla d'aigua dolça i salada.

S'ha calculat que cada femella pot pondre entre un i dos milions d'ous i les larves viuen en el plàncton de manera que són dispersades pels corrents marins. «És gairebé impossible erradicar aquesta espècie una vegada han colonitzat un territori», han conclòs des del GOB.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per dubtes i curiositats, fa mes de 3 anys

Gracis M, de luxe sa resposta serveix molt. A vegades trobo veinats que juguen i capturen cornets i crancs protegits, i a zones protegides. Sobrtot estiuejants i veinats pes brou. Ara tendré un altre arguments millors es mesos R. Gracis!
Potser que pesquin aquestes especies invasores, i en mesos R millor, si.
Es blaus fa un anys que els he vist on hi ha capes d'aigua dolça surant. Que sospito venen de piscines, carrgades d'alguicides, però supòs que no els ho diré als furtius lo de què es aigua dolenta ; - P
I ostres, tal vegada sa contaminació de piscines o pous negres vells serveixi com a trampa per a larves de cranc blau?
Ah, i lo de ses algues son com un tel pes fons damunt altres. Similars a altres anys, però a algun raconets potser enguany abans i com molt de cop han amollat molts filaments rojos de mm o pocs cm cap amunt.

Es dissabtes sí que van un poc més d'això voramar a zones ke venen turistes o de cap de setmana a fer-se arroços. O a jugar com si es crancs i caragols protegits com si fossin juguetes. Però convendria camviar, ara som molts més habitants i masses de turistes i manco racons supervivents.
Es dissabtes i mesos sense R intentam sortir diferent, sobretot per sa covid19 i que torna sa massificació, renous, gent amb presses...
Gracis : - )

Valoració:1menosmas
Per M, fa mes de 3 anys

@Dubtes i curiositats.
Puc contestar a la seva pregunta de perque el marisc és millor que s'agafi els mesos amb una R. Aquesta regla nemotècnica, s'aplica per respectar els cecles reproductius de les espècies marines, però com que en el cas del cranc blau, se consumeix precisament perque se donen juntes les característiques de que és una espècie invasora que amenaça les nostres espècies, alhora que també és comestible pels humans, si s'acaba amb ella a aquestes latituts s'haura assolit un objectiu.
Referent a l'alga filamentosa que descriu, jo no li puc contestar.
Que passi un bon dissabte.

Valoració:5menosmas
Per dubtes i curiositats, fa mes de 3 anys

Ara comento un poc fora de tema, però mesclat...
Es crancs i altres filtradors, com ara cornets, es deia que no es collien antigament es mesos amb una 'r' en es nom. P.ex. març, o octubre. Potser era superstició de malaties o intoxicacions, quan no es controlaven o no es sabia perquè.
O era al revés? Collirne sols quan es nom té una r?
Però fa pensar. Per exemple, ara han aparegut en uns dies ja a alguns llocs molt puntuals com catifes d'alges que amollen filaments vermells que floten a uns pams de superfície. Si es veuen cal avisar?
Supòs ho deuen controlar a ses captures i el que hi ha aquests dies no fa mal. I que no cal patir, però no sabem una web on aprendre'n d'això, o si hi ha algun documental o reportatge, guies...

Valoració:4menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente