algo de nubes
  • Màx: 17.64°
  • Mín: 10.53°
10°

Medi Ambient prova un material ecològic i resistent a l'erosió en camins afectats per la DANA de 2019

La Conselleria de Medi Ambient ha provat en la reparació dels camins del Comellar de sa Coveta Negra i del Comellar dels Horts un nou material compacte 100 per cent ecològic i amb una petjada de carboni negativa, amb gran resistència a la compressió i a l'erosió provocada per l'aigua, amb una emissió de pols molt baixa.

El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, el director general d'Espais Naturals i Biodiversitat, Llorenç Mas; i el director gerent de l'Institut Balear de la Natura (Ibanat), Joan Ramon; han visitat aquest dijous aquests camins del terme municipal de Selva, recuperats després d'haver sofert els efectes d'un episodi de Depressió Aïllada en Nivells Alts (DANA), el setembre de 2019.

Segons he explicat la Conselleria, els dos camins van quedar gairebé impracticables, per la qual cosa es van haver de realitzar obres d'emergència, a les quals l'Ibanat va destinar 306.987,50 euros. Per a reparar aquells trams que fins al moment no havien estat pavimentats en el Comellar dels Horts, han indicat, s'ha utilitzat un nou material compacte 100 per cent ecològic i amb una petjada de carboni negativa.

Aquest aglomerant té una gran resistència a la compressió i a l'erosió provocada per l'aigua, amb una emissió de pols molt baixa. Segons ha explicat el conseller, l'èxit d'aquest nou material obre la porta al seu ús en altres actuacions, ja que és «més respectuós amb el medi ambient i s'adapta millor al paisatge».

Mir ha subratllat la importància d'haver tramitat aquestes actuacions com a urgents, ja que aquests camins rurals de muntanya són els que permeten dur a terme les actuacions de gestió forestal i prevenció d'incendis, així com aquelles necessàries per a la conservació de la biodiversitat. Aquests camins permeten a la ciutadania, a més, recuperar l'accessibilitat al medi natural.

Segons han detallat, a més de reconstruir els camins, l'empresa pública Tragsa, encarregada de l'execució de les obres, ha fet guals, ha dut a terme tasques de neteja de cunetes i ha reconstruït elements de pedra en sec, parets, dics i galeries hidràuliques. La DANA del passat 10 de setembre de 2019 també va afectar altres camins forestals, per la qual cosa es va demanar al Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic l'execució per tràmit d'emergència de les obres per a reparar-los.

L'Executiu espanyol va atendre la petició i va destinar prop d'un milió d'euros. Així, les obres per a rehabilitar els camins de Coll Mata, Comellar de s'Homo i sa Volta (Selva); Míner Gran (Campanet, Pollença, Escorca); i Mortitx (Escorca) també van ser encomanades a Tragsa i encara s'estan executant.

Els camins recuperats són, entre altres coses, els únics accessos que permeten la intervenció dels mitjans d'extinció d'incendis forestals a la zona, ja que cobreixen superfícies declarades zona d'alt risc d'incendi forestal (TSAR), d'acord amb el que estableix l'IV Pla de Defensa contra Incendis Forestals de Balears.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Tècnic, fa mes de 3 anys

Fa falta sortir tanta gent a la foto?
Els preguntaria a tota aquesta tropa, perquè no ho van pensar millor en un principi i ens hauríem estalviat un munt de diners.

Valoració:1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente