algo de nubes
  • Màx: 18.52°
  • Mín: 8.69°
18°

Els pagesos demanen «solucions immediates» davant la manca d'aigua al Pla de Sant Jordi

Asaja i Unió de Pagesos de Mallorca han exigit «solucions immediates» davant la manca d'aigua per al reg en el Pla de Sant Jordi i han demanat la canalització de s'Hort de s'Ullall per a ús agrícola. Segons han explicat totes dues associacions aquest dijous, l'àrea agrícola de la ciutat de Palma, on es conreen 1.800 hectàrees de cereals, alfals i blat de moro, té unes necessitats hídriques «elevades», que es reguin des de la bassa de reg de Can Guidet.

Amb la planta hotelera tancada a causa de la pandèmia del coronavirus, han afegit, es generen poques aigües residuals per a poder tractar i finalment enviar en la xarxa de reg i proveir d'aigua per a poder regar, la qual cosa «en la pràctica suposa posar en perill la collita actual». Asaja i Unió de Pagesos de Mallorca han recordat que fa anys es va demanar als agricultors de la zona que deixessin d'utilitzar l'aigua dels pous per a així salvar l'aqüífer i que s'utilitzés aigua depurada per la seva activitat agrícola.

Davant els escenaris de consum d'aigua d'uns 100.000 metres cúbics en una sola nit i amb l'entrada d'aigua de 60.000 metres cúbics a la bassa de la depuradora, porta a la conseqüent paralització de l'ús de la xarxa de reg durant tres dies setmanals durant el mes de maig. En aquest sentit, han proposat a les administracions competents com una «solució d'emergència» la canalització de la boca de s'Hort de S'Ullall, cap a aquesta xarxa per ús agrícola.

S'Ullall està proveït de dues bombes amb una potència de 343 metres cúbics/hora cadascuna, aconseguint així poder extreure del Pla de Sant Jordi prop de 20.000 metres cúbics/dia. Aquestes bombes empenyen l'aigua al torrent i, per tant, cap a la mar, per a evacuar aquesta aigua. Es tracta d'una pràctica habitual quan el torrent es troba en bones condicions i net però ara no és possible perquè provocaria «un tap» i un negat encara més greu.

Així, si aquestes dues bombes es posessin en funcionament juntament amb una canalització de 70 metres lineals a dos metre de profunditat, ajudaria a baixar el nivell freàtic del Pla, aconseguint ajudar a la plantació de cultius les arrels dels quals moren per asfíxia. Així s'aconseguiria una substancial rebaixa amb els dies de paralització del reg als pagesos, han explicat.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per M, fa mes de 3 anys

I EMAYA, no els poi donar aigua neta per regar? És el mode de viure dels pagesos i la nostra alimentació.

Valoració:0menosmas
Per Suggeriment, fa mes de 3 anys

I els que mai no n´han tengut? No els toca?

Valoració:-1menosmas
Per Solucions alienes, fa mes de 3 anys

Feim una rogativa?

Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente