algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 9.02°
18°

Miquel Montoro: «Vull que entengueu que no he decidit parlar en un idioma, sinó utilitzar els dos que sé»

El jove youtuber mallorquí Miquel Montoro ha decidit tornar a fer vídeos en català i subtitular el contingut en castellà. A més, ha demanat a través del seu perfil de Twitter que «s'entengui» que no ha decidit utilitzar només un idioma, sinó que els vol fer servir tots dos.

Així ho ha assenyalat Montoro després de multituds d'opinions a les xarxes arran del canvi d'idioma, ja que el mateix youtuber va explicar que ho faria en castellà perquè així li ho havien demanat alguns seguidors i perquè l'entenia més gent.

El fet és que ara el jove, que cal recordar que només té catorze anys, ha dit que la seva intenció no era només utilitzar una llengua, sinó combinar el català i el castellà. «Ni voy a hablar solo mallorquín, ni voy a hablar solo castellano. Dejad de inventar y mentir y sobretodo por favor dejad de creer a mentirosos. Si alguin quiere saber algo de mi que pregunte!», així s'ha expressat Miquel en relació amb la polèmica que va suscitar el canvi d'idioma.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per bany de realitat, fa mes de 3 anys

Montoro, creis que per aquest camí seràs com un gelat davant ets sol de s´estiu. Eres ben lliure de fer-ho!

Valoració:6menosmas
Per Pere Llofriu, fa mes de 3 anys

Pareix un altre rebrot del fenòmen ‘comèdia mallorquina’, que agrada a qui agrada i ja està, però no ens salvarà de res. No sabia que això pogués fer gràcia per la península.

Molt més preocupant és que els pares perdin l’oremus ensumant negoci. Alerta! La majoria d’estrelles infantils acaben estrellades.

Miquelet, si me sents, ben content que puguis fer el que t’agrada i a més fer un duro, però això no durarà sempre. Estudia, enc que sigui només per millorar el que fas, però estudia...

Valoració:19menosmas
Per Francina Jaume Guardiola, fa mes de 3 anys

Millor que vagis a escola, i aprenguis coses de profit, sí només et dediques a fer el què fas, d'aquí uns anys tornaràs gran i de gràcia en faràs ben poca.

Valoració:15menosmas
Per balearium, fa mes de 3 anys

Pobre angelito....habla como quieras majete...cuanta tonteria suelta...

Valoració:-18menosmas
Per Bubota, fa mes de 3 anys

Fa uns anys una amiga meva va escriure un llibre en catalá. Una organització espanyolista de Mallorca va oferir-se a financiar-ĺi l'edició si el publicava en castellà. Ella es va negar "en totum", i el llibre fou un éxit.

En Miquelet acabarà dins l'oblit perquè "no es por servir a dos senyors a la vegada". Està llest!

Valoració:22menosmas
Per Joan Guasp, fa mes de 3 anys

Aquest al·lotet està mal aconsellat. No li han dit que el castellà és una llengua caníbal que representa l'imperialisme més ranci d'Europa. Si ell el parla sense que en tingui necessitat, contribueix al genocidi lingüístic.

Valoració:24menosmas
Per Ropit, fa mes de 3 anys

Deixau que aquest al.lotet faci el que vulgui. Na Belen Esteban necessita competência.

Valoració:5menosmas
Per toni, fa mes de 3 anys

No és tan simple, Miquel. Ells no són bilingües com ho ets tu. Ells no desitgen parlar la teva llengua. Ells no es volen integrar a la nostra immensa cultura. Ells, amb el seu monolingüisme, no afavoreixen la cohesió social, la justícia social. Per tant, si ho fas només tu, la nostra llengua es queda minoritzada amb connotacions de submissió. Entre les dues parts, tu de forma innocent i els castellanoparlants amb malevolència, haureu retirat el català de la vida social.

I no oblidis que si has tingut èxit social és per la teva fresquíssima parla catalana.

Valoració:36menosmas
Per Jaume Corbera, fa mes de 3 anys

A mi m'és ben igual com parla en Miquel Montoro, en "mallorquí", com diu ell, o en foraster, com dic jo. Convertir un al·lot de 14 anys que parla en mallorquí vulgar (però no ben bé en el mallorquí tradicional, que ja diu coses que sé cert que els pares no diuen) en estendard de la normalització lingüística i en icona de la mallorquinitat, demostra a quin punt de misèria sociolingüística hem arribat. Deixau-lo tranquil, que faci gràcia en la llengua que vulgui, i dedicau els vostres esforços no a un adolescent sense responsabilitat a qui li agrada (de moment) la vida del camp, sinó a tots aquests dirigents polítics que ocupen càrrecs públics importants i que sempre parlen en la llengua "no pròpia" d'aquestes illes (per dir-ho d'una manera delicada), o que no s'han preocupat de fer del català una vertadera llengua burocràtica (la quantitat de formularis que hi ha dins les institucions oficials en foraster...!). En Miquel Montoro no és més que un altre símptoma de la nostra subordinació, però no n'és el culpable ni serà el nostre redemptor; en canvi, tots aquests consellers i regidors que cobren un sou públic sorgit dels nostres imposts i que no fan absolutament res a favor de la nostra llengua, la nostra cultura, el nostre patrimoni, el nostre país, sinó que hi actuen en contra o –com a molt– mantenen una actitud passiva davant les agressions que patim, tots aquests han de ser l'objecte de la nostra denúncia i de la nostra pressió. No ens confonguem d'enemic, perquè a l'enemic això ja li convé. (Per cert, ¿us heu fixat en quina llengua ha fet en Miquel Montoro la seva declaració bilingüista?)

Valoració:40menosmas
Per deman, fa mes de 3 anys

¿Hasta cuándo este niño?

Valoració:-17menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente