algo de nubes
  • Màx: 20.17°
  • Mín: 13.1°
20°

El GOB demana a Medi Ambient que abandoni les fumigacions contra la cuca d'alzina

El GOB demana a Medi Ambient que abandoni les fumigacions contra la cuca d'alzina. Segons ha informat aquest dilluns l'entitat, la cuca d'alzina, Lymantria dispar, és una papallona nocturna que en la seva fase d’eruga s’alimenta principalment de fulles d’alzina.

«Aquest insecte té un comportament cíclic, ben conegut per exemple a Menorca, on alguns anys es produeixen explosions en la població d’individus i es genera una defoliació més o manco important dels alzinars seguida de la desaparició de les cuques. La defoliació dura unes setmanes, fins que es completa el rebrot amb les noves fulles. Aquesta situació mai ha suposat cap impacte greu per als alzinars ni evidentment els ha fet desaparèixer, sinó que forma part de la seva dinàmica natural».

En aquest sentit, han apuntat que la fumigació contra l’eruga de l’alzina, «encara que es realitzi amb plaguicides d’origen biològic com els preparats a base de Bacillus thuringiensis, no és exclusiva, ja que afecta qualsevol espècie de papallona que en les dates de fumigació s’estigui alimentant a l’alzinar durant la seva fase d’eruga. El nombre d'espècies que són víctimes col·laterals és molt important».

En opinió del GOB cal abandonar aquests tipus de tractaments massius de les masses forestals. «Lymantria respon molt bé al trampeig amb feromones, pel que en cas que es detectin explosions prop de nuclis de població, on es puguin generar molèsties, es pot utilitzar aquest sistema per reduir la proliferació de cuques que, recordem, en cas cas són perilloses per a les persones ni animals. Lainstal·lació de caixes niu i refugis per a aus insectívores i rata-pinyades és una bona via per afavorir el control biològic de les explosions d’aquesta espècie».

Finalment, el GOB ha instat la Conselleria de Medi Ambient a abandonar les fumigacions massives i adoptar, tal i com suggereixen institucions científiques com el CREAF, uns criteris ecològicament més respectuosos.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.