El Pla de Fosses 2019-2020 del Govern preveu la realització d'un estudi històric sobre el cementiri nou de Sant Francesc Xavier, a Formentera, amb l'objectiu de determinar si va haver-hi en aquest espai inhumacions de persones assassinades durant la Guerra Civil i saber si aquestes poden continuar enterrades o si, per contra, l'espai ha estat alterat.
Així ho ha transmès la consellera d'Administracions Públiques i Modernització, Isabel Castro, a la presidenta del Consell de Formentera, Alejandra Ferrer. Segons Castro, es tracta d'un «estudi necessari per a plantejar futures intervencions en l'espai esmentat». «L'estudi podria servir per a precisar on es poden fer exhumacions i evitar tasques infructuoses», ha afegit.
Des del Govern han explicat que a La Savina hi havia una presó, amb reclusos procedents en la seva majoria d'arreu de l'Estat espanyol. Segons es creu, no varen ser afusellats, sinó que se sospita que varen morir de fam i varen ser enterrats en una fossa comuna en el cementiri nou de Sant Francesc Xavier, obert en 1940. Algunes famílies estan cercant als seus avantpassats, segons ha recordat l'Executiu.
Segons la documentació de la Direcció General de Memòria Democràtica, es tracta de la fossa comuna més gran de Formentera, on es podrien trobar fins a 58 cossos, motiu pel qual és «imprescindible disposar d'un estudi rigorós» que ajudi a conèixer els fets i estudiar la viabilitat de realitzar alguna exhumació al més aviat possible.
El director general de Memòria Democràtica, Marc Herrera, ha remarcat que aquest estudi reforçarà el Mapa de Fosses d'Eivissa i Formentera que va fer en el seu moment el Fòrum per la Memòria d'Eivissa i Formentera. «S'ha de reconèixer el treball de les entitats memorialistes, dels historiadors locals i de les institucions que han ajudat a arribar fins al dia d'avui amb aquesta documentació», ha dit.
9 actuacions a Mallorca i Eivissa
El Pla de Fosses 2019-2020 del Govern preveu, a més, actuacions en nou localitzacions de vuit municipis de Mallorca i Eivissa, la majoria cementiris, on es faran tasques d'excavació, exhumació i identificació de restes de víctimes de la Guerra Civil. En aquestes fosses es preveu localitzar els cossos d'unes 40 persones, segons la documentació i els estudis preliminars.
S'actuarà per primera vegada en llocs emblemàtics com Son Coletes a Manacor; el cementiri de Bunyola; el de Valldemossa i en un forn de calç del Coll d'Artà-Salma, mentre que també s'inclouen segones actuacions a Sencelles, a Porreres (en la zona enjardinada), a Figueretes, Pou de Sant Lluís de Porreres i en el cementiri de Santa Maria. A més, s'elaborarà un informe antropològic detallat de 35 cossos exhumats en la fossa de Porreres, no identificats per prova d'ADN, durant la intervenció realitzada el novembre de 2016.