algo de nubes
  • Màx: 20.27°
  • Mín: 13.74°
15°

Inauguren l’exposició 'La darrera pesta d’Europa: la pesta de 1820 al llevant de Mallorca', centrada en les grans epidèmies

L’Hospital Universitari Son Espases ha inaugurat una exposició sobre el darrer brot de pesta que hi va haver a Europa i que afectà el llevant de Mallorca. Es tracta d’un treball de recerca, organitzat pel Grup d’Investigació de la Història de la Salut (GIHS) i que compta amb la col·laboració de l’Acadèmia Mèdica Balear i de la Reial Acadèmia de Medicina amb el Departament d’Història de la Universitat de les Illes Balears. La mostra, titulada 'La darrera pesta d’Europa: la pesta de 1820 al llevant de Mallorca', consta de 18 panells explicatius distribuïts en 6 cossos de 3 panells cada un.

L’objectiu principal de l’exposició és explicar què és la pesta bubònica a partir de tres aspectes: l’històric, la localització a Mallorca i l’estat actual. L’aspecte històric se centra en definir què és la pesta, quina relació té amb la zoonosi, com es va descobrir el bacteri conegut com a Yersina Pestis, com es propaga i com arriba als humans, per quin motiu fou tan mortal i per què s’ha de considerar que, encara avui, és una malaltia endèmica a determinats països. El segon aspecte de l’exposició tracta sobre com va entrar aquesta epidèmia a Mallorca: quina va ser l’actuació del sistema sanitari i de l’Administració de l’època, l’èxit de les mesures d’aïllament fetes a través d’un cordó sanitari creat per persones, que va impedir entrades i sortides de les zones contaminades per evitar la propagació de la pesta a altres pobles de l’Illa. El darrer aspecte se centra en l’actualitat i tracta sobre la necessitat de prendre precaucions polítiques i sanitàries per evitar epidèmies com la de 1820 o d’altres.

L’exposició podrà ser visitada fins a l'11 de març, al vestíbul d’Extraccions de Son Espases (planta 0, mòdul K).

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.