nubes dispersas
  • Màx: 18°
  • Mín: 11°
17°

SOS Can Vairet s'oposa a la celebració de la 'Isla Race Port Adriano' a l'ANEI de Rafaubeig

portadriano.com

Davant la convocatòria oberta al públic que està duent a terme l’organització de la 'Isla Race Port Adriano' per al proper dia 26 d’abril de 2020, SOS Can Vairet s’oposa a la seva celebració a l’Àrea Natural d’Especial Interès (ANEI) de Rafaubeig, a Calvià.

L’any passat aquesta competició es va du a terme dins l’ANEI de Rafaubeig, una zona d’alt valor ecològic inclosa també dins la Xarxa Natura 2000. Es tracta d’un espai natural en el qual s’han de mantenir en bon estat de conservació els hàbitats i les espècies i evitar-ne el deteriorament.

Segons s’anuncia a la pàgina web i a les xarxes socials, es faran dos tipus de curses: una de 6 km i una altra de 12 km i com l’any passat es preveu realitzar tota una sèrie de proves dins l’ANEI de Rafaubeig. «A les xarxes socials es poden identificar perfectament amb fotos totes i cadascuna de les zones vulnerables d’aquest indret calvianer. La realització d’una cursa d’obstacles plantejada com una activitat massificada camp a través, com evidencien les imatges difoses per part de l’organització, posa en perill i compromet la conservació de la zona», han denunciat.

A més, han remarcat que l’activitat està prevista per a al 26 d’abril, en plena època d'aparellament d’aus. «És precisament en aquesta època de l’any quan la Conselleria de Medi Ambient i Territori no concedeix permisos per accedir a zones com Rafaubeig, que està protegida a més com a Zona d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA)», han explicat des de SOS Can Vairet.

L'entitat exologista ha detallat que Rafaubeig està habitada per endemismes com el busqueret coallarg o xorrac (Sylvia balearica) que suporta molt malament la presència humana, el menjamosques (Muscicapa tyrrenica balearica), o la tórtola europea (Stertopelia turtur) altament amenaçada, a més d’una espècie en estudi per processos evolutius, com el trencapinyons (Loxia curvirostra), almanco hi ha una parella reproductora d'Àguila peixetera (Pandion haliaetus) i Falcó peregrí (Falco peregrinus), sense oblidar l’espècie més delicada: el Virot petit (Puffinus maureaticus) l’única au marina endèmica de l'Estat en estat crític i una de les aus marines més amenaçades del món, que cria exclusivament a les Balears. «Totes aquestes espècies s'aparellen coincidint amb les dates en les quals es vol realitzar la prova, i a més, dins aquest espai, hi trobam endemismes botànics com l’orquídia balear, que floreix precisament a l'abril. Hi ha, per tant, motius més que suficients per a no autoritzar la realització de la Isla Race Port Adriano en un entorn de gran valor ecològic, i per això consideram inacceptable que el Conseller de Medi Ambient i Territori autoritzi aquest tipus d’activitat a Rafaubeig, posant-ne en risc l’equilibri natural», han remarcat.

Sos Can Vairet creu que en cap cas aquest racó únic a Mallorca ha de ser emprat com un «parc d’atraccions» per a ús privat. SOS Can Vairet du anys reclamant la seva adquisició pública perquè passi a tenir la protecció ambiental màxima i pugui ser gestionat per a la seva recuperació. «Hi ha molts d’espais degradats en els quals es poden dur a terme aquestes activitats sense malmetre la natura, cada vegada més escassa, en una illa sotmesa a l’especulació i la pressió humana», han explicat.

Sos Can Vairet lamenta que l’Ajuntament de Calvià, que públicament ha donat suport a aquesta activitat, i la Conselleria de Medi Ambient i Territori del Govern, que no hauria d’autoritzar-la, «facilitin, publicitin i no posin mesures per a evitar que Rafaubeig es converteixi en un parc d’atraccions d’ús privat que genera ingressos per a uns pocs en comptes de treballar per aconseguir que Rafaubeig passi a ser de propietat pública i es declari Parc natural, assegurant-ne la conservació i el gaudi respectuós amb el medi natural per part de la població».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Obvi, fa mes de 4 anys

Però que es pensen que poden apropiar-se dels ANEIs?
No són seus. Ni festes ni porqueries!
Que les facin a ca seva com un temps els guateques!

Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente