algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 13°
14°

El TSJIB anul·la el Decret del català a la sanitat pública

El Tribunal Superior de Justícia de les Balears (TSJIB) ha anul·lat el decret llei del Govern que establia el nivell de català necessari per al personal de la sanitat pública, en considerar que la norma és contrària a dret. A més, imposa les costes del judici a l'Administració.

En concret, la Sala contenciosa administrativa del TSJIB ha estimat el recurs presentat pel sindicat de funcionaris CSIF, que considerava que el decret discriminava en l'accés igualitari a l'ocupació pública. En virtut del decret, qualsevol aspirant podia ser admès en els processos selectius públics, independentment del seu nivell de català, i obtenir una plaça amb la condició de personal estatutari fix.

No obstant això, s'introduïa l'obligació d'acreditar el nivell requerit de català en un màxim de dos anys després de l'obtenció de la plaça. El personal que no el fes, encara que mantendria la plaça, perdia el dret a participar en procediments de mobilitat o accedir a drets econòmics de la carrera professional.

En aquest sentit, el Tribunal entén que en privar als empleats del dret a carrera professional el Govern incorria en nul·litat i que, així mateix, la prohibició al dret a la mobilitat és «evidentment desproporcionat». En la sentència, la Sala no qüestiona que l'Executiu autonòmic pugui exigir «un cert nivell de coneixement» del català com a requisit per a accedir a la funció pública, assenyalant que és una mesura «constitucionalment lícita».

De fet, considera que el dret constitucional dels ciutadans a ser atesos en català obliga al fet que l'Administració «atorgui rellevància jurídica» a aquesta llengua. El decret va ser aprovat pel Govern el març de 2018. La sentència del TSJIB no és ferm i l'Executiu pot recórrer-la davant el mateix TSJIB o el Tribunal Suprem.


Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per pregunto, fa mes de 4 anys

Votante ciudadanos: Quin problema hi ha en que els pacients siguin atesos en català.En castellà ja ho teniu assegurat.

Valoració:5menosmas
Per dic, fa mes de 4 anys

D´acord Balearium que vinguin bons metges anglesos o russos,,,,,,sinó saben castellà és prescindible.Si son bons metges,,,,

Valoració:6menosmas
Per balearium, fa mes de 4 anys

De sentido común, primero tener buenos profesionales, lo demás es prescindible.

Valoració:-5menosmas
Per Votante ciudadanos, fa mes de 4 anys

Muy buena noticia para los castellanohablantes y los extranjeros!! Ya basta de tanto catalanismo y que vuelvan al til!!

Valoració:-12menosmas
Per Es Foraster, fa mes de 4 anys

Avui dia, i en qualsevol treball, valoren que sàpigues anglès, francès i alemany. L'ús de sa llengo mare des mallorquins és irrellevant, però. Això sí, es castellà que no falti ¿eh?... Pobre país, d'aquí uns anys, tampoc se xerrarà sa llengua de Cervantes, perquè s'invasió estrangera i sa ceguesa cultural espanyola més estantissa, hauran acabat amb tota sa nostra cultura.

Valoració:11menosmas
Per Lluís, fa mes de 4 anys

Això és normal. Si imaginem per un moment el contrari, o sigui "El TSJIB anul.la el decret del castellà a la sanitat pública". Seria una passada, Seria la festa més gran del món...però de moment és un somni. Tot arribarà. Qui sembra vents recull tempestats.

Valoració:6menosmas
Per Està clar! Fotem al camp!, fa mes de 4 anys

Per què els jutges no apliquen la igualtat per a tots?
Els nou vinguts tenen més drets que els mallorquins
d´arrel que són al seu territori! I tot gràcies a una justícia que fa tapar el nas..

Valoració:7menosmas
Per anulacion, fa mes de 4 anys

"Esta ley no me gusta ya que cuando la hicieron no me consultaron a mi". (Mario Moreno. "Cantinflas").

Valoració:1menosmas
Per jbm, fa mes de 4 anys

Entenc que lo que es anticonstitucional es el fet de limitar la carrera administrativa, no l-exigencia del requisit de coneixement del catala, cosa que s'i que es legal segons el TSJIB.

Valoració:3menosmas
Per Nicolau Camps Bosch, fa mes de 4 anys

Això deu voler dir que els mallorquins no tenim dret a ser atesos amb la nostra llengua. Es a dir els drets dels forans prevaleixen damunt els dels que, enacara per casualitat, tenim la sort d'haver nascut a aquesta terra. Es una venjança o es enveja senyor Jutja?

Valoració:7menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente