nubes dispersas
  • Màx: 17.64°
  • Mín: 10.51°
11°

Festa, reivindicació i molta gent jove a l'acte de Joves per la Llengua

Centenars de joves varen respondre a la crida de Joves de Mallorca per la Llengua i varen participar en l'acte d'inici de curs i en la presentació de la nova campanya titulada 'Terra de Llengües' que es va fer a la plaça Alexander Fleming aquest divendres.

A l'acte, amb un fort component festiu, hi va haver tallers dirigits als més menuts, una ballada amb el grup de música tradicional Roada, i un concert del grup de pop rock, Escarràs. Va tancar la festa la punxa discs Burbaia Rissada.

Reproduïm, tot seguit, el manifest íntegre que es va llegir durant la festa dels Joves:

«Ben ballat!

Moltes gràcies a ​Roada​, i a les ​balladores, i recordeu que demà presenten el seu primer disc a les vuit al Mar i Terra!

A hores d’ara, encara hi ha gent que ens demana què és això de la ​Inifesta​, idò no és ni més ni manco que sa nostra festa d’inici de curs, on a banda de passar-ho mel, vos presentarem algunes novetats que posam en marxa.

Una d’aquestes, almanco una de ses que podem xerrar (ullet), és sa nova campanya “​Terra de Llengües​”:

Aquest projecte té com a principal objectiu arribar amb la nostra feina a la resta de municipis que formen part de l’illa, a més de, com sempre, seguir treballant dins Palma. Duim 25 anys incentivant i normalitzant l’ús de la nostra llengua a tots els àmbits i, sempre que podem, ho feim potenciant la coneixença de la cultura pròpia. Enguany volem seguir-ho fent, colze a colze amb la resta de joves i entitats d’arreu de Mallorca.

Dins cada un dels 54 municipis, hi podem trobar molta gent engrescada amb la causa de Joves de Mallorca per la Llengua que, mitjançant la música, la literatura, el teatre..., hi aporten el seu granet d’arena, tot per a mantenir viva la flama de la nostra llengua i cultura. Creant vincles amb el jovent de cada poble i fent feina plegades assolirem aquest objectiu.

Començarem per Manacor ben aviat, seguint amb Felanitx, i anirem fent camí amb el “Feim divendres! En Ruta”. Organitzant actes conjuntament amb les entitats juvenils, volem establir lligams amb les joves de tota l’illa. Som el futur i hem de lluitar per ell plegades!

Ja podeu veure d’on ve tot això de “Terra”, però i “Llengües”...?

Jugant amb aquesta roba tan nostra i, a la vegada, amb la multiculturalitat que conviu a l’illa, volem teixir aquests propers anys una societat on la cooperació ciutadana, on sigui quina sigui la nacionalitat o l’origen de les persones hi sigui present. La cultura pròpia, i el català, com a llengua vehicular poden ser els fils entrellaçats que conformin aquesta Terra de Llengües.

Després de 25 anys treballant per la llengua catalana i lluitant per aconseguir la normalització d’aquesta, hem après moltes coses, ens hem trobat amb temporades més complicades, però sempre seguim endavant.

Des de Joves, ens hem plantejat quantes llengües, obviant les oficials, es parlen al nostre territori. Un estudi, realitzat per la UIB l’any 2010, va constatar que a les illes es parlen cada dia unes 160 llengües... Ja n’hi ha!

Per tant, tenint com a base un estudi que ens mostra la riquesa lingüística i cultural que conviu a la nostra illa, com és que en sabem tan poc d’aquestes?

No volem deixar que es perdi aquesta varietat per culpa dels prejudicis sobre llengües, classes i societat, els hem de deixar enrere! Com a part essencial d’aquest ecosistema i com a la llengua de la nostra terra, tampoc volem perdre el català. Ja és ben hora de rompre amb la idea que el català és una llengua d’escola.

És la llengua de ca nostra, dels carrers, de les botigues i els bars, de la música, del cinema...

La ressonància del català al carrer cada vegada és menor i per tant, no podem deixar el destí a l’aire.

És la nostra llengua i és el nostre deure!

Comptam amb totes vosaltres per a defensar i potenciar aquest ecosistema cultural a Mallorca i per a donar l’empenta que li falta a la llengua i cultura pròpies de ca nostra, duent-la a tots els pobles de la mà del jovent!

Com aquest treball el feim entre totes tenim allà un suro i paperets per a que ens deixeu les vostres idees i aportacions.

Dit això, en uns minuts seguirem la festa amb ​Escarràs​, preparau el cos per ballar amb rumbeta del món i lletra compromesa de ca nostra! Tot seguit vendrà PD Burballa Rissada

Recordam que tenim (assenyalar zona) ​barra a preus populars

Fins ara!»

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Claro que sí, guapi, fa mes de 4 anys

Cuento una treintena, músicos incluidos.
Y es primera fila.
No sé, Rick, creo que es otro de esos famosos "clams".

Valoració:0menosmas
Per xavi, fa mes de 4 anys

Reivindiquem tot lo nostro, i la llengua n´és la base principal.

Valoració:4menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente