algo de nubes
  • Màx: 26°
  • Mín: 20°
22°

Alícia Sintes: «Espanya inverteix molt menys en recerca que els països de l'entorn i és una pena»

Sintes creu que la detecció d'ones gravitacionals serà una cosa quotidiana en un parell d'anys

La investigadora Alícia Sintes, que va guanyar part del Premi Nobel de Física el 2017 per la detecció de les ones gravitacionals, ha defensat aquest divendres a Ciudad Real que la detecció d'aquestes ones serà una cosa quotidiana en un parell d'anys, una vegada immersos en «una nova era de l'astronomia» amb resultats encara insospitats.

Sintes, professora titular de l'àrea de física teòrica a la Universitat de les Illes Balears (UIB), ha visitat aquest dimarts la Universitat de Castella-la Manxa (UCLM) per a oferir una conferència sobre les ones gravitacionals en un auditori format per estudiants de Batxillerat de la província de Ciudad Real.

Segons ha informat en nota de premsa la institució acadèmica, la investigadora ha subratllat la importància dels resultats que s'estan obtenint de les successives observacions d'ones gravitacionals. Sense anar més lluny, a partir de la informació obtenguda de les ones localitzades en 2017, els astrònoms varen informar ahir mateix de la detecció per primera vegada del naixement d'un element pesant en l'espai, concretament l'estronci.

«Els metalls pesants que tenim a la Terra, com l'or o el plom, podrien provenir de supernoves, però realment no hi ha hagut suficients supernoves en l'univers per a produir aquests metalls en tal quantitat. Ara tenim la primera confirmació que els elements pesants procedeixen d'aquesta fusió d'estrelles de neutrons. Com deia Carl Sagan: som pols d'estrelles», ha manifestat.

Alícia Sintes, que com a col·laboradora del consorci internacional LIGO també ha vist reconeguda la seva labor amb el premi Princesa d'Astúries, no dubte que «estam en els inicis d'una nova era de l'astronomia». Al seu judici, l'estudi de les ones gravitacionals «permetrà donar resposta a preguntes molt importants en física fonamental, en cosmologia i en astrofísica». «A saber com es va produir l'expansió de l'univers, a obtenir més informació sobre els forats negres de masses estel·lars o a determinar quin paper juguen en la formació de galàxies», ha dit.

Totes aquestes troballes s'acceleraran amb l'entrada en funcionament del detector d'ones gravitacionals que es localitzarà en l'espai, la missió Lisa, el llançament de la qual s'ha previst per a 2034.

La investigadora, que ha visitat el Campus de Ciudad Real en una iniciativa de la Unitat de Cultura Científica i Innovació de la UCLM, ha considera que els investigadors de l'Estat espanyol en les àrees de física i astrofísica estan «molt ben posicionats» en el panorama internacional. El que no resulta tan competitiu, al seu judici, és el pressupost destinat a recerca, desenvolupament i innovació. «Espanya inverteix molt menys que la mitjana dels països de l'entorn, i això és una pena», ha assenyalat.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Joan Miró Font, fa mes de 4 anys

Es "que inventin ells" de n'Unamuno sembla ben vigent

Valoració:1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente