algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 13°
16°

La UOB du als Consells Escolars el retrocés del català a les aules

La sectorial d'Ensenyament de la Unió Obrera Balear (UOB) ha traslladat una proposta de resolució al Consell Escolar de les Illes Balears, i als quatre Consells Escolars insulars, perquè instin la Conselleria d'Educació a «prendre mesures davant el retrocés del català a les aules».

La proposta de resolució recorda que el 45,3 % dels alumnes de 6è d’Educació Primària té un nivell baix o molt baix d'expressió oral en català, tal com ha fet públic l’Institut d’Avaluació de la Qualitat del Sistema Educatiu (IAQSE), que només un 77,5 % de les proves de selectivitat de 2019 s'han fet en català, és a dir 1,5 punts menys que l'any passat i 5,1 menys que el 2014, segons dades de la Universitat de les Illes Balears, i que la Conselleria té dificultats per cobrir places de Llengua i Literatura Catalanes per manca d’aspirants.

Davant aquestes dades, que indiquen un clar retrocés de la llengua pròpia de les Balears a l’ensenyament obligatori i post-obligatori, la UOB proposa que «els Consells Escolars reclamin a la Conselleria d'Educació que faci un diagnòstic de l’ensenyament en català a les aules, que verifiqui el compliment del Decret de mínims, que prepari els docents per a l'ensenyament en català amb alumnat no catalanoparlant, tant dins la formació universitària dirigida a l’ensenyament com a la formació permanent, i que promogui la matrícula al grau de Filologia Catalana i a altres titulacions que habilitin per impartir l’assignatura de Llengua i Literatura Catalanes».

La UOB ha sol·licitat que la proposta de resolució se sotmeti a aprovació en els propers plenaris dels diferents Consells Escolars.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Sebastià, fa mes de 5 anys

@ Joan .- Noi, no entenc el teu humor...perque és broma, oi?? O potser és desinformació teva, vés a saber

Valoració:0menosmas
Per A.M., fa mes de 5 anys

No recordau que li feren a Cris Juanico, que per parlar en Catala a unes empleades d'origen sud americà dins del vaixell que feia el trajecte Barcelona-Maó, que van cridar als policies com si hagués comès un delicte?
Poques bromes.

Valoració:2menosmas
Per català, fa mes de 5 anys

Siguem valents i desacomplexats, parlem-los català, tal com raja, i aquí també al bloc. Que n´aprenguin !
Si som ciutadans iguals, la nostra llengua a d´estar amb paritat.

Valoració:3menosmas
Per Joan, fa mes de 5 anys

Hi ha una purga dins UOB i ningú diu res. Hi ha por.

Valoració:-4menosmas
Per A.M., fa mes de 5 anys

No fa gens de bé a la nostra llengua la immigració de gent espanyola, que sempre vé de la zona monolingüe castellana, ni tampoc dels estrangers hispanoamericans. Perque aquesta gent, a sobre de que venen aqui sense que els cridem, sempre i només per millorar ells, han declarat la guerra a la nostra llengua, la nostra cultura i el nostre poble. Ja sabem que els introdueixen aposta a casa nostra, amb la finalitat d'exterminar nos com a poble i probablement, tenguin unes consignes i uns objectius a cumplir.
"No soy funcionaria del Govern por culpa del p1to Catalán", deia una personal d' origen llatinoamericà, queixant se de l'esforç (in ûtil segons ell) d'haver d'aprendre la nostra llengua, enlloc d'agrair que els deixem presentar se a oposicions, quan als seus països noltros ho tenim prohibit.
Resulta molt estrany que la gent que ve de països que tenen llengues diferents de la castellana facin el doble esforç d'aprendre Castella i Catala i que en canvi els que només han d'aprendre Catala se posin en peu de guerra pel "terrible crim de fer los aprendre la nostra llengua"..
Qualque pacte sectet amb l'estat espanyol hi deu haver. No ho creuen?

Valoració:4menosmas
Per Lluís, fa mes de 5 anys

El retrocés del català gairebé sempre va relacionat amb la progressió i substitució amb el castellà,per això és imprescidible una actuació urgent. Ells ja tenen quatre-cents milions de parlants i nosaltres lluitem per la supervivencia.

Valoració:5menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente