algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
15°

El Cercle Mallorquí de Negocis aposta per declarar la Mar Balear Zona Marina Especialment Sensible

El Cercle Mallorquí de Negocis (CMN) ha elaborat una proposta preliminar per a la declaració de la mar balear com a Zona Marina Especialment Sensible.

«Necessitam dotar-nos dels instruments necessaris i d’unes figures de protecció més profundes que ens permetin donar resposta a les problemàtiques que afecten al nostre medi ambient, a la nostra convivència social, a la nostra economia i a poder deixar un planeta mínimament en condicions per a garantir un futur esperançador», remarquen des de l'organització.

El CMN porta més de dos anys treballant en aquest tema amb experts en la matèria per tal de «trobar l’encaix adequat en preservar el que ens sustenta i garanteix la vida, la mar balear».

Segons han explicat, inicialment varen enfocar l'anàlisi en la proposta de declaració de Zona ECA (Àrea de Control de Emisions) per a la Mediterrània, com ja tenen a la mar del nord o al continent americà. No obstant, ara consideren que aquesta figura no donaria resposta a les necessitats urgents de la mar balear.

El passat 19 d’agost es reuniren amb el conseller de Medi Ambient del Govern, Miquel Mir, per a traslladar-li una iniciativa molt concreta: impulsar la proposta de declaració de la Mar Balear com a Zona Marina Especialment Sensible (ZMES). «Les Balears i les Pitiüses es troben seriosament amenaçades per la degradació del seu entorn vital. L’amenaça de les prospeccions petrolieres. L’alt trànsit incident de transport marítim mercant, de passatge i de megacreuers, tan en el seu voltant com als seus ports. La pèrdua sistemàtica i constant del millor agent contra la lluita del canvi climàtic, les praderies de posidònia, on, no és suficient amb la publicació d’un Decret autonòmic; cal transposar-ho en la legislació de rang superior i a les reglamentacions internacionals de navegació, com pot ser la seva delimitació de protecció figurant en les cartes nàutiques. I tants d’altres aspectes per actuar», han explicat.

Així, remarquen que «els requisits de la ZMES, en el cas de la Mar Balear, considerat com un conjunt, segons els criteris exposats en la Resolució A.982 (24) semblen fets a mida del nostre entorn. El punt 4 del document citat, on s'estableixen els CRITERIS ECOLÒGICS, SOCIOECONÒMICS O CIENTÍFICS PER A LA DETERMINACIÓ D'UNA ZONA MARINA ESPECIALMENT SENSIBLE resulten ser, gairebé, una definició de la situació del nostre arxipèlag i el seu entorn, i, d'acord al document, no és que sigui necessari el compliment de tots els criteris, ni de bon tros».

Des del CMN, destaquen que sota la declaració d'una ZMES a la Mar de les Balears i les Pitiüses, no només es podrien emprendre accions definitives i de calat transcendent en l'entorn del medi ambient natural, sinó que, a més, es podrien trobar solucions a problemes d'índole socioeconòmica (com, per exemple, la regulació dels megacreuers, etc.) que tenen un difícil encaix en el marc de la legislació internacional.

A més, segons han explicat, aquesta figura permetria, com és el cas a les Canàries, «una gestió més propera dels recursos administratius amb els quals es dotarien les noves figures creades, la qual cosa sempre es preferible a una gestió centralitzada i allunyada, físicament, de l'entorn gestionat».

Des del Cercle Mallorquí de Negocis demanen al Govern que assumeixi el lideratge de la iniciativa amb el suport de la societat civil, plataformes d’entitats ciutadanes, ecologistes i empresarials.

Finalment, han anunciat que el proper mes de novembre (21 i 22), dotaran de contingut aquesta qüestió abordant-la en el II Simposium de Dret Internacional envers el dret a la protecció mediambiental, que se celebrarà a Palma i comptarà amb la presència d’experts de Nacions Unides, Jutges del Tribunal Marítim Internacional, directius de les principals entitats ecologistes europees i experts dels sector.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per toniMP, fa mes de 4 anys

Un dubte i petició comuna és que minimitzin emisions aprop de terra. Als fiords de Noruega es sol fer? Com?
Aka sa orografia és memys alta i calenta, però amb prou entrants per acumular residus a zones a resguard. Junt amb moltes deixalles des de terra.
Ses voreres resguardades i de difícil accés, on s'acumulen restes i trituren són hàbitats sensibles. I també reben detergents i olis de motors i greixos, abocaments de piscines i alguicides, construcció, neteja....
. Tot i que s'efecte es veu poc si es cerca sa foto de arena i mar turqueta, és més com un desert...
Potser preferim pes negoci imtages tòpiques, com d'arenals, a res complicat com sa vida?
És bona notìcia, que ajuda a millorar o revisar es tema :-)

Valoració:3menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente