cielo claro
  • Màx: 27°
  • Mín: 23°
27°

La UOB insta la Conselleria a prendre mesures «pel baix nivell oral de català»

160125

La Unió Obrera Balear, sectorial d'ensenyament, ha proposat al Consell Escolar de Mallorca que exigeixi mesures a la Conselleria «per revertir els mals resultats de l'expressió oral en català a 6è de primària». «Vam fer la proposta dins el torn de paraules del plenari de dimarts passat, amb la petició que es tracti una resolució al respecte a la propera sessió».

Segons el document Assoliment de la competència comunicativa en expressió oral en l’avaluació de diagnòstic a 6è d’educació primària (curs 2017-2018) (IAQSE), el 45,3 % dels alumnes de 6è de Primària de les Balears té un nivell baix o molt baix d'expressió oral en català, cosa que demostra que hi ha hagut una reculada en l'ensenyament en català. «Recordam que des d'UOB venim reclamant des de l'inici de l'anterior legislatura un diagnòstic de l'ensenyament en català a les aules, que passa per la verificació del compliment del Decret de mínims, i que encara l'estam esperant».

Segons ha explicat la UOB, aquestes dades negatives suposen un incompliment de la Llei de Normalització Lingüística, que estableix a l'article 20è que el Govern «ha d’adoptar les disposicions necessàries encaminades a garantir que els escolars de les Illes Balears, qualsevol que sigui la seva llengua habitual en iniciar l’ensenyament, puguin utilitzar normalment i correctament el català i el castellà al final del període d’escolaritat obligatòria».

Per altra banda, un retrocés en l'ensenyament en català vulneraria l'article primer de la mateixa Llei, que proclama que té com a objectiu «assegurar el coneixement i l’ús progressiu del català com a llengua vehicular en l’àmbit de l’ensenyament».

Des de la UOB també han instat directament la Conselleria, una vegada més, a fer el diagnòstic de l'ensenyament en català a les aules i verificar el compliment del decret de mínims, i a fer actuacions per revertir els mals resultats, entre les quals és imprescindible la preparació dels mestres per fer escola en català, tant als estudis universitaris com dins la formació permanent.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per T, fa mes de 4 anys

ni un put.euro public,per qui no sap parlar la nostra llengua.Polítics del ppsoe,ib3,ETC.ETC.

Valoració:4menosmas
Per Cadiretes, fa mes de 4 anys

Com es nota que els alliberats del sindicat que no n'havia de tenir s'estan domesticant.
Des de quan UOB "insta"? UOB sempre hauria d'"exigir". Això de "instar", "demanar", "suggerir", "sol·licitar" és de sindicats venuts i de gent aferrada a la cadireta.

Valoració:5menosmas
Per Pere, fa mes de 4 anys

Balearium, la llibertat acaba on acaba la moralitat. I les teves postures són amorals per desconsiderades, per tant, no tens dret a la llibertat. A la llibertat amoral.

Valoració:6menosmas
Per És bo de fer, fa mes de 4 anys

Si ningú contractras als etnocentristes i racistes, que se neguen a aprendre la la nostra llengua i s'atreveixen a maltractar als clients o als paclents, negant se a atendre los i fins i tot fent los fora de l'estbliment, només per ser catalanoparlants, s'espabilarien i aprendrien. I si no, com que tampoc ens fan cap falta, hi sortirien perdent ells.

Valoració:12menosmas
Per No en el meu nom, fa mes de 4 anys

Quantes més llengües parlis, més cultura.
I aquesta gent que no ho respecta és perquè ens vol incults.
Hem de exigir que s'acompleixi el decret de mínims.

Valoració:14menosmas
Per jon, fa mes de 4 anys

balearium,res més supremacista que aquells, que ens voleu exterminats a la nostra pròpia terra.

Valoració:14menosmas
Per balearium, fa mes de 4 anys

Ya pueden poner medidas cuando la ciudadania es libre de hablar como quiera, la obsesión de los supremacistas distorsiona la realidad social.

Valoració:-14menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente