algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:

BIOBAL, una enciclopèdia virtual al servei de la biodiversitat de les Balears

La Universitat de les Illes Balears, mitjançant el grup de recerca d'Ecologia Interdisciplinària, i Red Eléctrica de España han desenvolupat BIOBAL, una plataforma digital dedicada a la biodiversitat i al turisme de naturalesa.

Aquest portal, que estarà disponible pròximament, és la primera passa d’un projecte molt ambiciós que té un fort component d'innovació social. Pretén posar en valor la biodiversitat balear a través d'una aplicació mòbil dedicada a turistes i usuaris i la creació d'una plataforma web de referència, d'ús social i científic, que unifiqui tota la informació especialitzada existent sobre la riquesa natural de les Balears.

La plataforma BIOBAL ha estat presentada a la Universitat de les Illes Balears, i hi ha intervingut el Rector de la UIB, doctor Llorenç Huguet; el director general de Biodiversitat del Govern de les Illes Balears, doctor Miquel Mir; el delegat de REE a les Illes Balears, senyor Eduardo Maynau; el doctor Samuel Pinya, investigador principal del grup d'Ecologia Interdisciplinària de la UIB i impulsor de BIOBAL; i els membres de l'equip BIOBAL Rafel Llobet (programador informàtic) i Esperança Perelló (Fundació Universitat-Empresa de les Illes Balears).

L'origen de BIOBAL

La iniciativa, fruit del conveni signat al juny de 2017 entre la Universitat de les Illes Balears i Red Eléctrica de España, va néixer amb l'objectiu de crear una aplicació per a dispositius mòbils i una web de turisme natural que unificàs totes les fonts, públiques i privades, sobre la matèria. Iniciat el projecte, l'equip responsable va constatar que podria tenir molta més envergadura.

Obert a la ciència ciutadana

Quan la plataforma web estigui disponible, l'equip d'Ecologia Interdisciplinària de la UIB desenvoluparà l'aplicació per a dispositius mòbils, que permetrà a l'usuari accedir a tota la informació disponible, procedent de fonts públiques i privades, relativa a la biodiversitat balear, rutes, espais protegits, patrimoni, museus, centres d'interpretació i serveis turístics.

L'aplicació, que estarà disponible en cinc idiomes (català, castellà, anglès, alemany i italià), no serà únicament de consulta, ja que permetrà que l'usuari incorpori informació i material gràfic a la web, unes dades que prèviament hauran d’haver superat un control de qualitat i verificació. L'usuari, a més, podrà relacionar la informació de què disposa amb la que hi haurà acumulada a la base de dades.

L'aplicació s’adaptarà també al servei del perfil específic de l'usuari, a qui permetrà, per exemple, configurar una ruta d'acord amb els seus interessos, per exemple, referits al seguiment d'una espècie o a un recorregut patrimonial determinat. Tot plegat sempre en el marc de l'activitat turística compatible amb la sostenibilitat, la biodiversitat i l'entorn.

Un big data de la biodiversitat

La creació posterior d'una base de dades massives, un big data, pretén comptar amb una plataforma que unifiqui tota la informació científica i dispersa relativa a la biodiversitat de les illes Balears, que en permeti l’ús científic i social. Aquesta informació seria accessible des de qualsevol lloc del planeta i hi podrien accedir grans bancs de dades relatives a biodiversitat de tot el món. El grup d'Ecologia Interdisciplinària de la UIB pretén crear una plataforma de referència, una enciclopèdia virtual sobre la biodiversitat balear. Es tracta d'un projecte pioner que, amb un origen local, pugui esdevenir universal.

Finalment, el projecte pretén incorporar un apartat educatiu, que aportarà material i eines que puguin ser utilitzats pels docents, educadors i centres d'ensenyament.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.