lluvia ligera
  • Màx: 13.56°
  • Mín: 8.71°

[VÍDEO] El GOB allibera una milana monitoritzada amb GPS

Aquest dimarts s'ha alliberat a l'escola de Bunyola un exemplar de milana que va ingressar al COFIB fa setmanes, afectat per un dispar amb munició de caça. Afortunadament els perdigons no afectaren a cap òrgan vital i per això la milana s'ha pogut recuperar aviat.

L'exemplar ha estat equipat amb un emissor de seguiment GPS, que transmet localitzacions cada hora mitjançant la xarxa GSM de telefonia mòbil. Aquesta monitorització permet conèixer l'ús del territori de la milana i a més facilitaria la localització de l'exemplar si tingués algun problema o morís.

Actualment el GOB monitoritza més de 40 milanes a Mallorca, amb dispositius de seguiment GPS i de radiofreqüència. Aquesta metodologia forma part del programa de recuperació de la milana a les Balears, dirigit per la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca i ha estat fonamental per lluitar contra les causes de mortalitat d'aquesta espècie.

Recordem que la milana és una de les nostres espècies més amenaçades i està catalogada en perill d’extinció a les Balears i al conjunt de l'Estat espanyol. Quan es començaren les actuacions de conservació sobre aquesta espècie, fa 18 anys, quedaven a Mallorca menys de 10 parelles. Afortunadament es va actuar d’hora i els grans esforços dedicats han aconseguit invertir la tendència. La milana continua en risc, però la seva població s’està incrementant substancialment i comença a ser una espècie habitual a localitats on feia dècades que havia desaparegut.

Tot i que la població s'està recuperant, és important mantenir indicadors que donin el senyal d'alerta si tornen agreujar-se els problemes que portaren la milana gairebé a l'extinció, fonamentalment per l'ús il·legal de verí. La utilització d’emissors de seguiment, bé terrestres, bé via satèl·lit, és clau per abordar les causes que havien portat la milana fins al llindar de l’extinció. A més de facilitar un volum enorme d’informació sobre l’ús que la milana fa del territori, el seguiment d’exemplars ha facilitat la ràpida localització dels exemplars que anaven morint, possibilitant la investigació de les causes de mort i la correcció dels problemes.

L'exitós programa de recuperació de la milana a les Balears ha implicat a diverses administracions, entitats, particulars i empreses, com és el cas d'Endesa, que des de l'any 2007 finança el seguiment dels exemplars a Mallorca.

Vigilants del medi rural

La milana és una espècie molt sensible a determinades problemàtiques, com l'enverinament, l'electrocució o la mort per dispar a mans de furtius. Per això els exemplars monitoritzats actuen com a indicadors davant aquests problemes, i aporten informació que pot facilitar la intervenció administrativa per esmenar-los.

El seu ús del territori és molt extensiu, i això converteix les milanes monitoritzades en una mena de vigilants del medi rural arreu de Mallorca.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Milana guapa, fa mes de 5 anys

Doncs ja poden anar alerta, si qualque "important" li pega un tret , perque la paciència s'acaba quan ens to1uenn la milana.

Valoració:1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente