cielo claro
  • Màx: 19.52°
  • Mín: 9.97°
12°

El Govern assegura que la llei de residus contempla mesures per a una major transparència en les dades de reciclatge

El Govern ha assegurat aquest dimarts que la nova llei de residus i sòls contaminats de les Balears, que serà debatuda en el Parlament en els pròxims mesos, contempla mesures per a una major transparència en les dades de materials incinerats i reciclats a les Illes.

Segons han explicat, és una de les iniciatives que ha pres donades les discrepàncies entre les xifres d'envasos comercialitzats en la Comunitat Autònoma facilitats per l'empresa Nielsen a Ecoembes i les d'incineració i reciclatge que manegen els consell insulars.

Tal com han precisat, amb la nova normativa, i per facilitar la presa de decisions amb dades reals, els fabricants, importadors o distribuïdors, responsables de la primera posada al mercat dels productes o envasos han de disgregar les dades de les Balears i no només fer les estimacions actuals.

Aquestes dades, així com els facilitats pels envasadores, que seran contrastats amb estudis propis de caracterització del Govern, administracions insulars i locals, serviran per fer un seguiment dels objectius de reducció d'envasos pel 2020 que marca la futura legislació autonòmica així com la directiva europea.

Cal recordar que en cas que no es complissin els objectius es podrien establir altres sistemes complementaris de gestió de residus d'envasos, com el de dipòsit, devolució i tornada. Si fos necessària, aquesta implantació es farien els estudis necessaris per decidir el sistema més adequat per les Illes Balears i es faria una prova pilot en una d'elles.

Precisament va ser en l'estudi sobre la viabilitat d'implantar aquest sistema encomanat el 2016 per la Conselleria de Medi ambient, quan es feren patents aquestes discrepàncies en les dades que manejaven les empreses i administracions.

Posteriorment, per aclarir aquestes discrepàncies s'ha encomanat un estudi sobre generació i composició dels residus municipals de les Balears que podria estar llest el febrer del 2019, amb la col·laboració d'Ecoembes, i un altre sobre envasos lleugers que constata les incongruències entre les dades de comercialització d'envasos i les dades de reciclatge i incineració.

L'estudi també conclou, basant-se en estimacions conservadores, que a les Balears es reciclaria un 35 per cent, molt lluny del 63 per cent que maneja Ecoembes.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.