algo de nubes
  • Màx: 17.64°
  • Mín: 10.53°
11°

Greenpeace alerta que la urbanització «massiva» de les costes està posant en perill la supervivència d'espècies

La urbanització «massiva» de les costes està posant en perill la supervivència d'espècies animals en perill d'extinció a l'Estat espanyol, ja que aquest avanç de la construcció està provocant la pèrdua d'aiguamolls costaners, segons denúncia Greenpeace amb motiu de la celebració del Dia dels Animals.

L'ONG adverteix, amb motiu del Dia Mundial dels Animals que la fotja banyuda, el xarxet marbrenc, el bitó comú i la guatlla pintada andalusa són les més vulnerables i estan catalogades per la Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa (UICN), sobretot en la costa mediterrània, on els aiguamolls costaners sofreixen una «seriosa regressió des de fa anys» i són d'especial rellevància per a desenvolupament econòmic i social de la zona.

Greenpeace ha publicat l'estudi 'Animals desnonats de la costa per la construcció', en col·laboració amb l'Observatori de la Sostenibilitat en el marc d'informe 'Costi el que costi', destaca la vulnerabilitat d'aquestes cinc espècies i assenyala que entre 2005 i 2014 s'ha incrementat el risc de supervivència d'aquestes espècies costaneres que formen part del patrimoni natural precisament per la destrucció del seu hàbitat, que són els aiguamolls costaners.

A més, afegeix que en aquest període els aiguamolls costaners han sofert una regressió superficial de 1.157 hectàrees a l'Estat espanyol, la qual cosa suposa una reducció d'un 1,3 per cent de la seva superfície.

Així mateix, l'estudi denuncia que durant els darrers 30 anys, des que es va aprovar la Llei de Costes, la superfície urbanitzada en la costa s'ha duplicat i en l'actualitat ocupa el 13 per cent del territori litoral, enfront del 2 per cent de l'interior del país.

La responsable de la campanya de costes de Greenpeace, Paloma Nuche, ha subratllat que el litoral ha experimentat una «expansió desmesurada» de les superfícies artificials, com a habitatges, urbanitzacions, hotels, infraestructures portuàries, aeroportuàries, ferroviàries i de tràfic rodat i això ha impactat en els aiguamolls europeus, que són «dels ecosistemes costaners més crítics».

En les costes espanyoles habiten unes 170 espècies i subespècies de vertebrats terrestres inclosos en alguna de les categories d'amenaça de la UICN, segons els corresponents llibres vermells de la fauna espanyola. Per categories d'amenaces, hi ha 14 en situació de perill crític, 39 en perill, 59 vulnerables i 58 en situació gairebé amenaçada. Solament en aiguamolls costaners són 41 les espècies amenaçades.

Greenpeace recorda que l'ONG SEO/BirLife ja va advertir en 2009 que més de la meitat dels aiguamolls espanyols s'havien perdut, un 68 per cent de les llacunes d'aigua dolça i un 58 per cent dels aiguamolls costaners.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.