lluvia ligera
  • Màx: 24°
  • Mín: 21°
21°

Nou cas de discriminació lingüística: «Al Cafè Colon de Llucmajor ens han tret defora per haver demanat un cafè amb llet en català»

150205

«Al Cafè Colon de Llucmajor ens han tret defora per haver demanat un cafè amb llet en català» ha explicat al seu perfil de Twitter, Maria del Mar V.

Després ha explicat que «érem un grup de dos catalans del continent, una al·lota romanesa i dos mallorquins. Un dels catalans del continent ha demanat un cafè amb llet. El cambrer ha contestat 'en castellano, por favor'. El cambrer ens entenia a la perfecció.»

L'actitud agressiva del cambrer ha anat en augment i segons Maria del Mar V. «ens han dit que no tenien temps per atendre'ns... Nosaltres no anam a un cafè a seure i no prendre res. Per tant, hem entès que ens estaven convidant a partir...»

Posteriorment els han enviat una segona cambrera que tot i que entén el mallorquí els ha dit, en to enfadat que no podia perdre el temps amb ells.

La versió de Maria del Mar V. Ha estat corroborada per Elisenda M. Que ha dit: «Jo també hi era. Hi he intervingut i la senyora propietària m'ha insultat i m'ha fet fora.»

Altres testimonis corroboren els fets. Des de l'establiment no han contestat els requeriments de dBalears.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 4
Siguiente
Per De Salses a Guardamar, fa mes de 5 anys

@Poop

"La proposta de Guia recull, així mateix, una llarga tradició d'ús ample del significant Catalunya. Com a exemple paradigmàtic, el mallorquí Gabriel Alomar es referia a tota la Catalunya com a agrupació de la Catalunya continental i la Catalunya insular, tal com recull Gregori Mir en el llibre 'Sobre nacionalisme i nacionalistes a Mallorca'."

(Viquipèdia, article "Digueu-li Catalunya")

Aquí teniu la proposta de Josep Guia:

http://in.directe.cat/documents/digueu-li_catalunya.pdf

Valoració:0menosmas
Per Nel, fa mes de 5 anys

Això per a les persones que pensaven que Més era un partit de la terra: és que ha fet res per la llengua? ho han fet algun dels Pactes? no és cert que la llengua del SOIB, de l'IBSALUT o de Palma és únicament la castellana? Saben què em van contestar al Consell sobre la reclamació de que els cursets de RMI es facin en la nostra llengua? Que la majoria són immigrnats i no l'entenen, però que m'hi puc expressar. Moltes gràcies per no prohibir-m'ho!!!

Valoració:5menosmas
Per Idò sí., fa mes de 5 anys

A mi em va passar fa una temporada que la dependenta d'un forn de Palma no em va entendre (o no em va voler entendre) quan li vaig demanar una viena, fins que li vaig demanar, amb pronunciació acastellanada, "una viena". Curtor o ganes de fastidiar? No estava per discutir, però aquest forn m'ha perdut com a client.

Valoració:6menosmas
Per pep gonella, fa mes de 5 anys

Quina comedia.

Valoració:-9menosmas
Per Pepeta, fa mes de 5 anys

Per a Cristina.
No entenc perquè els que odiau tant la llengua catalana i els catalans possible tantes pegues perquè es facin independents....
Deu ser pels doblers que aporten a nivell nacional.
Però en casos particulars com el teu no puc entendre aquest odi.
Jo he parlat i escrit molts anys en castellà perquè no em deixaven fer servir la meva llengua (prohibida per franco a les escoles) i ara no consentir és anar a consumir a un bar i que
no m'entenguin. Amb mí no guanyaran doblers.

Valoració:16menosmas
Per Pau, fa mes de 5 anys

No ho trob estrany perquè és el pa de cada dia. Quan demanes un "cafè amb llet", essent "cafè" i "llet" dures paraules gairebé universals, i t'exigeixen que ho repeteixis en castellà és evident que el problema no és de comprensió, sinó de voler esflorar els drets dels ciutadans catalanoparlants, per ideologia espanyolista o, simplement, per comoditat i prepotència. En aquests casos l'única actitud digna és exigir, com a client i per tant com el qui paga el servei, que et tractin amb respecte.

Valoració:9menosmas
Per Dani, fa mes de 5 anys

He visto a ese camarero en la situación de:
No entender el pedido que le han hecho en catalán,pedir perdón por no poder entenderles,y pedirles amablemente a ver si se lo pueden decir en castellano, y los cazurros seguir pidiendoselo en catalán.
El hombre sabe varios idiomas (alemán,italiano,francés,castellano), pero por desgracia para él, catalán no.
Y no es tan dificil que los clientes le digan 4 palabras en castellano y después seguir hablando entre ellos en catalán...pero no, sin bajarse del burro, tocan los cojones imponiendo el catalán como si no supiesen mas idiomas.
Una cosa es no querer entender un idioma y otra es no poder entenderlo.

Valoració:-29menosmas
Per balearium, fa mes de 5 anys

Esta claro que todas estas noticias aisladas de supuestas discriminaciones lingüisticas son una campaña de montajes que no tienen sentido a nivel de calle, sólo en este medio se hacen oir para dramatizar el asunto,¡erre que erre con el catalino! señores, a ver si buscais otro montaje más creible y menos catalino, porque de otro modo se creará rechazo social.

Valoració:-32menosmas
Per Albert, fa mes de 5 anys

Jo també era a nes café colon. Estava asegut devant d'aquest grup de catalanistes talibans per lo que veig!!! Es cambrer no xerra ni entén català. i lis va demanar per favor si podien demanar en castella. Ells varen seguir com si no hagues dit res. Es cambrer se va estressar un poc, supos que perque era dia de mercat i està ple de gent i necesita fer via. Va marxar cap dins es local. i al rato va sortir sa madona que lis va xerrar en mallorquí. Lis va dir: Comensam de nou per favor que es meu compañero no vos ha entes be. I es 6 varen comensar a bufar i a dir no m'ho puc creure!! vergonyos!!! Sa madona lis va dir, si voleu feim sa comanda de nou i sino no vos puc ajudar!! no puc perdre temps. (era bastant raonable tenent en conte que tenía 80 persones asegudes a nes bar que atendre!!!) Es grup de radicals se va aixecar i va partir inslutant a nes cambrer. A aquest bar sempre hi vaig xerro mallorqui sempre, i mai m'han fet cap despreci. Si es vera que a sa gent mal educada lis trebuquen es carro a vegades. Pero sempre es maleducats son es que arriben. Si tu hi vas de bon rollo, bon rollo trobarás

I a aquest grupet lis diria Pentura vos ho haurieu de fer mirar. Qui es que discrimina a qui!!! Perque per jo que hi era, es intransigents i maleducats vareu ser voltros

Salut

Valoració:21menosmas
Per Miquel de la Mel, fa mes de 5 anys

Als rètols d’aquest local (i d’altres arreu) ja diuen com te tractaran. Són ben explícits.

Valoració:15menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 4
Siguiente