Mallorca fixa un sostre de 430.000 places turístiques i estableix una densitat màxima per hectàrea
El Pla d'Intervenció d'Àmbits Turístics del Consell (PIAT) fixa un sostre de 430.000 places turístiques, de les quals 315.000 són hoteleres i 115.000 per a habitatges vacacionals, i estableix una densitat màxima de turistes per hectàrea de sòl urbà o urbanitzable.
Es tracta d'algunes de les novetats del pla que ha estat presentat aquest matí pel president del Consell, Miquel Ensenyat, en una roda de premsa acompanyat de la consellera de Territori i Infraestructures, Mercedes Garrido, el conseller d'Economia, Cosme Bonet, i el director insular de Territori, Miquel Vadell.
Es crearan dues borses de places, 15.000 per a hotels i establiments turístics i 28.000 per a habitatges turístics, a les quals caldrà restar les places donades entre l'aprovació inicial i la definitiva del PIAT, i afegir les que s'hagin donat de baixa i es puguin reincorporar segons la Llei turística.
Igualment, amb l'aprovació inicial del PIAT s'aplicarà un règim de suspensió de llicències en el qual només s'autoritzaran fins a 20.000 noves places d'habitatges turístics i 10.000 places hoteleres. D'aquesta manera, quan s'arribi a aquest límit, les següents quedaran suspeses fins a l'aprovació definitiva del PIAT, amb un màxim de dos anys.
D'altra banda, el PIAT establirà una densitat màxima de places per hectàrea que la resta de planejaments hauran de respectar. Les densitats màximes per a zones turístiques van des de 120 places per hectàrea de sòl urbà o urbanitzable (grans zones com Alcúdia i Cala Millor) a 45 en zones mitjanes (Portopetro o Port de Pollença) i 30 en petites zones com Camp de Mar o Canyamel.
En cas de zones residencials de primera residència (Com Felanitx o Campos) és de sis per hectàrea; de segona residència de 12; a Palma -excloent l'Arenal- de vuit; i en tota l'illa en general es fixa en 25 places per hectàrea. També s'inclou una densitat màxima d'allotjaments turístics, que determina quantes places turístiques es poden implantar a cada parcel·la.
A les zones residencials no es permetran actuacions urbanístiques que impliquin més places turístiques de les quals ja tengui reconegut el planejament, excepte para hotels de ciutat i turisme d'interior.
Zones saturades
Es qualifiquen com a zones turístiques madures i saturades s'Arenal, Peguera, Santa Ponça, Palmanova-Magaluf, Cala Millor, Cala Bona, Son Moro, s'Illot i Cales de Mallorca. Per a aquestes zones s'hauran de redactar Planes de Reforma Integral (PRI) per apostar per la reconversió.
A més, es classifiquen com a zones madures no saturades Cala Rajada, Font de sa Cala, Can Picafort i Port d'Alcúdia. Aquestes àrees requeriran un Pla Especial per a cadascuna. A les zones madures, el lloguer turístic en la modalitat de 60 dies no podrà ser al juliol i agost conjuntament, sinó que nomçes podrà escollir-se un d'ells.
Així mateix, el pla vol «potenciar les zones turístiques posant en valor el paisatge mediterrani». «Som una illa del Mediterrani, no del carib. Cocoters i palmeres no, són pins i savines el que tenim», ha dit Garrido.
No es permetran nous camps de golf ni hotels rurals
També a Illes Balears
- El batle de Petra va aprofitar el càrrec per ‘auto-legalitzar’ el seu lloguer turístic i forçar la legalització de la bodega de ‘Coleto’
- Campanya d’ensabonada a la monarquia espanyola (espòiler: la pagam entre tots)
- Ha mort Francesc Moll i Marquès, fundador del GOB, hereu de Can Moll i editor compromès amb la llengua catalana
- [VÍDEO] Arran mostra l’acció contra la Conselleria i crema fotos de polítics i hotelers
- La universitat ultracatòlica CEU desembarca a Mallorca
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.