algo de nubes
  • Màx: 20.14°
  • Mín: 13.46°
19°

Terraferida denuncia que fins a 12 municipis de Mallorca ja tenen més places turístiques que habitants

Els municipis amb més places turístiques que habitats són: Sant Llorenç, Muro, Calvià, Capdepera, Son Servera, Santa Margalida, Alcúdia, Pollença, Banyalbufar i Deià. | Terraferida

Terraferida ha denunciat aquest dissabte que l'oferta legal a Mallorca ja supera les 400.000 places. «Si es reparteixen més places, via zonificació, hi haurà 154.000 places més que quan va començar la legislatura», han recalcat. L'entitat ha assegurat que el sostre de la llei turística «fracassa», ja que aquest 2018 Mallorca «superarà el sostre marcat per la llei en més de 6.500 places. El sostre de Mallorca, Menorca i Formentera podria ser superat en 23.500 places abans que la llei turística faci 1 any».

Terraferida ha explicat que ha tengut accés a un paquet de dades oficials de la Conselleria de Turisme del Govern de les Illes Balears. Aquestes dades mostren com la Conselleria ha tramitat un mínim de 86.097 noves places turístiques a Mallorca. 

«Aquesta xifra és molt superior en realitat, perquè els registres oficials no especifiquen el nombre de places existents de fins a 557 establiments, d'un total dels 15.420 que hi ha a Mallorca. És més, als registres oficials encara no consta el nombre de places d'altres 1.000 establiments de lloguer turístic que s'estan tramitant», ha assegurat l'entitat.

En total, segons l'entitat, Mallorca podria superar aviat les 442.000 places turístiques legals, 6.500 per sobre del sostre que suposadament fixava la llei turística més que quan va començar la legislatura. «Cal recordar que a principis de legislatura Turisme reconeixia 288.745 places. De llavors ençà l'increment ha estat exponencial, superant les 100.000 places noves sols a Mallorca. Si el Consell Insular reparteix noves places via zonificació, Mallorca tendrà 154.000 places legals més que a principis de legislatura», ha assegurat Terraferida.

L'entitat ha destacat que les dades de Turisme desglossades per a cada municipi, mostren que s'està turistitzant el territori fins a un punt que «frega l'absurd». A falta de sumar les places d'uns 1500 establiments, de repartir 42.000 noves places via zonificació i saber les places il·legals existents, ja hi ha 12 municipis de Mallorca amb més places turístiques que habitants (Sant Llorenç, Muro, Calvià, Capdepera, Son Servera, Santa Margalida, Alcúdia, Pollença, Banyalbufar i Deià). «Permetre un augment de places a aquests municipis via zonificació per tant, seria irresponsable» han declarat.

Les propostes per pal·liar aquesta situació que proposa Terraferida són:

1. Congelar el nombre de places turístiques a Mallorca eliminant la possibilitat de crear 42.712 places via zonificació.

2. Reformar la llei turística i fixar un sostre de places real, concretant el nombre de places que no es pot superar a cada illa a l'articulat.

3. Prorrogar la moratòria de places que està en vigor.

4. Establir el 2x1 turístic: per cada nova plaça que es vulgui crear caldrà anar a la borsa de places i adquirir-ne 2, en lloc d'una com ara.

5. Tancar les places il·legals existents, reforçant el cos d'inspectors i instructors de la inspecció turística. Ara mateix cada inspector té a càrrec més de 26.000 places legals, totes les il·legals, i milers d'establiments turístics sense places.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Joan Miró Font, fa mes de 5 anys

S'illa d'Eivissa és s'única que no és citada a sa notícia, serà que ja és un cas perdut

Valoració:3menosmas
Per pere bibiloni, fa mes de 5 anys

Si, tot això està molt bé.... però una frenada de places o un decreixement sense ponderació no solucionarà la merda que tenim ara. La frenarà i potser la decreixerà una mica (per això pens que, en part, està bé). Més que res perque el turisme com activitat economica no desapareixerà i seria profitos positivitzar-ho. Per exemple, és "econòmicament" més "democràtic" una plaça de lloguer vacacional que una hotelera, a més, ara que aquestes no es poden construir en sol rustic amb finalitat directament especulativa (per la prohibició dels 5 anys)... per això estaria bé demanar mesures de sostenibilitat (pluvials, energies renovables, mesures d'estalvi d'aigües...etc.)

Valoració:6menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente