cielo claro
  • Màx: 21.7°
  • Mín: 13.08°
21°

El 16 de maig de 1939 el franquisme prohibia el català en la retolació de les Balears

Just fa 79 anys, concretament el dia 16 de maig de 1939, qui era el Governador Civil de les Illes Balears Fernando Vázquez Ramos prohibia l’ús del català en la retolació pública i privada. Però, ja el dia 5 de novembre del 1936, el Governador Civil Mateu Torres i Bestard ordenava que l’única llengua aprovada en els rètols i anuncis era la llengua castellana. Els dos mandats coincideixen sota el règim franquista.

Dia 5 de novembre de 1936; tots els rètols en castellà

Mateu Torres i Bestard fou un militar i polític falangista mallorquí que liderà la repressió política contra els republicans els primers mesos de la Guerra Civil a Mallorca. En esclatar la Guerra Civil formà part d'un petit comitè que decidia la vida o la mort dels suposats desafectes al règim i essent Governador Civil de les Balears (1936-1937) fou un dels principals impulsors de les desaparicions forçades de republicans mallorquins, sent el responsable directe de més de trenta assassinats. En el seu mandat, dugué a terme una persecució ferotge de la llengua catalana. Una de les accions que es té constància que executà va ser el dia 5 de novembre del 1936, que segons la base de dades FideusRepublicans, Mateu Torres i Bestard «ordena que tots els rètols i anuncis han d'anar escrits en castellà» en un termini màxim de 48 hores.

Dia 16 de maig de 1939; cap rètol en català

Afectant des de les plaques dels carrers als anuncis publicitaris, el llavors Governador Civil a les Illes Balears Fernando Vázquez Ramos prohibia l’ús del català en la retolació pública i privada. Concretament, tal i com s’explica en el llibre de l’historiador Josep Massot i Muntaner ‘Cultura i vida a Mallorca entre la guerra i la postguerra (1930-1950)’, el 22 de maig de 1939, el ‘Correo de Mallorca’ reproduí una ordre del ministeri de Governació del 16 de maig, segons la qual era prohibit «l’ús de paraules genèriques estrangeres a rètols, anuncis i llocs». El mateix Governador afegí una nota especial a l’ordre de Madrid que deia que «el 15 de juny s’ha d’haver efectuat les modificacions a rètols, anuncis… i tots, sense excepcions, hauran quedat redactats en castellà». A més, l’11 de desembre del mateix any, Vázquez Ramos signà una circular insistint en l’ús del castellà «tant en la vida pública i a l’escola» amenaçant amb dures sancions als qui no en fessin cas.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Catalunya Insular, fa mes de 5 anys

Mentida! El castellà va ser adoptat lliurement pel nostre poble en tractar-se d'una llengua tan rica i tan parlada. Sobretot la vam adoptar de forma accelerada després de la Guerra de Successió...

Valoració:-8menosmas
Per TSF, fa mes de 5 anys

L'història es repeteix, anem pel mateix camí.

Valoració:1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente