lluvia ligera
  • Màx: 15.4°
  • Mín: 7.22°
10°

La UOB denuncia que un de cada cinc grups d’infantil i primària supera la ràtio màxima

La Unió Obrera Balear, sectorial d'ensenyament, denuncia que 581 grups d’infantil de primària, un de cada cinc, superen la ràtio màxima de 25 alumnes, una sobrecàrrega laboral que afecta la salut dels docents, tal com ha dictaminat el Servei de Prevenció de Riscos Laborals, i que perjudica la qualitat educativa i els resultats acadèmics. 133 escoles públiques d’un total de 216 tenen un o més d’aquests grups, unes xifres semblants a les del curs passat.

Segons informa UOB, «d’aquests 581 grups 108 són il·legals perquè superen el 10% extra que es permet per atendre necessitats d’escolarització d’alumnes d’incorporació tardana, amb casos que arriben a 32 per aula. Cal tenir present, a més a més, que els grups que han superat els 25 alumnes durant el període ordinari de matrícula, un fet més que habitual, també incompleixen la llei».

Per altra banda, més de la meitat dels grups de 4t i 5è d'educació infantil, (concretament 348, el 53%)superen els 20 alumnes, xifra a la qual la Conselleria s'havia compromès i que teòricament el proper curs s'hauria de fer extensiva a 6è, explica el sindicat.

Pel que fa als 13 centres públics que la UOB va denunciar l’any passat a Inspecció de Treball en representació de l’Assemblea de Docents, la situació ha empitjorat perquè han passat de tenir 65 grups amb 28 o més alumnes a 71. «La Conselleria no ha complit les indicacions del Servei de Prevenció, que l’instava a augmentar el nombre de docents i a fer un estudi per adequar el nombre d’alumnes a l’espai necessari, i continua adjudicant docents a mitja jornada que no arriben a tots els grups, ni a totes les matèries, ni solucionen l’incompliment de l’espai mínim per alumne». La UOB ha ampliat amb aquestes dades la segona denúncia que va presentar a Treball el mes de novembre.

Des de la UOB reclamen, una vegada més, «un pla de xoc de construcció de nous centres que permeti la redistribució dels milers d’alumnes que saturen les aules de les Balears, barracons inclosos» i expliquen que «Les ràtios actuals són una prova més de la insuficiència del pressupost educatiu, que per segon any no ha arribat al mínim de mil milions que exigeix la comunitat educativa». «Recordam que el conseller Martí March reconeix que falten com a mínim quinze centres nous a les Balears i que el Pla d'Infraestructures només preveu la inauguració de dues escoles públiques aquesta legislatura: el CEIP Son Macià a Manacor i el CEIP Sant Ferran a Formentera».

També denuncien «l'opacitat de la Conselleria», que «s’ha negat reiteradament a facilitar-nos les dades de ràtios per grups actualitzades que vam demanar l’abril de l'any passat». Expliquen que «han hagut de recórrer a la Direcció General de Transparència i fins i tot a la comissió de resolució de reclamacions per obtenir-les i continuam sense rebre les ràtios de secundària».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.